Den Riba: Kako je Betmen dočekao Novu godinu (strip)

Umetnost Dena Riba zagospodarila je internetom putem društvenih mreža kojim se promovišu.

den riba stripblog

Ovaj umetnik uradio je mnoštvo različitih ostvarenja na polju animacije, a dobitnik je i cenjenih nagrada. Ove godine je Instagram profil The Smell of Comics objavuo kratku priču – Batman Adventures Holiday Special, No. 1 sa kolorom Brusa Tima.

Pročitajte kratki strip kako je Betmen proveo praznike i dočekao Novu godinu:

Početkom 1939. godine, uspehom DC-evog superheroja Supermena u „Action Comics-u“ podstakao je urednike da nastave sa stvaranjem takvih heroja. Kao odgovor, Bob Kejn osmislio je „The Bat-Man“. Kejn je rekao da su na stvaranje karakteristika i izgleda lika uticali film poput Zoro, Leonadro da Vinčijev dijagram ornitopera, leteće mašine sa velikim krilima koja pokreće mašinu i film The Bat Whispers iz 1930. godine.

Bil Finger se pridružio u radu Bobu Kejnu 1938. godine. Pisac i prodavac obuće sreo se sa Kejnom na zabavi, a Kejn mu je kasnije ponudio posao.

-Imao je ideju o liku zvanom Batman, i voleo bi da vidim crteže. Otišao sam kod Kejna, i on je nacrtao lik koji je izgledao poput Supermana sa nekim, kao crvenkastim čarapama, verujem, sa čizmama … bez rukavica… sa malom domino maskom, ljuljajući se na konopcu. Imao je dva kruta krila koja su virela iza njega, izgledala su kao krila šišmiša. A ispod njega je bio veliki znak … BATMAN, prisećao se prvog izgleda Betmena Finger.

Prvi put se Betmen pojavio u 27. broju „Detektiv komiksa“ u maju 1939. godine. Njegov autor, Robert Kejn je umro 3. novembra 1998. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x