Suptilno otkrivanje seksualnosti Džona Konstantina

0

1992. godine, kroz par reči je suptilno otkrivena seksualnost Džona Konstantina.

Suptilno otkrivanje seksualnosti Džona Konstantina

Mnogima omiljeni stripovski mag započeo je svoj život suptilno, kao sporedni lik u serijalu Stvorenje iz močvare. Prvi put se pojavio u 35. broju serijala Swamp Thing 1985. godine, a kreirali su ga Alan Mur i Džon Totlben.

Manipulativni britanski plavušan, postao je prepoznatljiv po svom smeđem kaputu, crvenoj kravati i po činjenici da cigaretu ne vadi iz usta. Ubrzo je izrastao u popularnog anti-heroja i dobio svoj horor strip serijal pod nazivom Hellblazer, koji je pisao Gart Enis.

Kako bi se Enis odmorio od pisanja Hellblazer-a, u 51. broju serijala scenarista Džon Smit je uskočio da ga odmeni. Džon Smit je u priči koja nosi naziv ‘Odbrojavanje do deset’, a koju je nacrtao Šon Filips, uradio šokantnu stvar, otkrio je Džona Konstantina kao biseksualca.

Pročitajte: Prema čijem liku je nastao kultni Džon Konstantin?

,,Devojke, čudni dečko. Svi oni imaju ružnu naviku da me ostavljaju.”

Ovo kratko i suptilno otkriće je zauvek uspostavilo lik Džona Konstantina kao biseksualca u DC-ijevim stripovima. Kada je Smit otkrio Konstantinovu biseksualnost uz njegovu usputnu referencu na „čudnog dečka“, to je bio prelomni trenutak ne samo za LGBT čitaoce Hellblazera, već i za LGBT čitaoce stripova uopšte. Naravno, ako se za bilo koga u DC univerzumu verovatno pretpostavljalo u to vreme da ima seksualne sklonosti i ka istom polu, to je verovatno bio Konstantin, ali ipak, da se tako masovno otkriće isporuči na tako stvarni, nesenzacionalistički način, za razliku od mnogih drugih primera u popularnim stripovima, bio je to potez za poštovanje i znak da su stripovi zaista, u stvari, odrastali.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x