Suptilno otkrivanje seksualnosti Džona Konstantina

1992. godine, kroz par reči je suptilno otkrivena seksualnost Džona Konstantina.

Suptilno otkrivanje seksualnosti Džona Konstantina

Mnogima omiljeni stripovski mag započeo je svoj život suptilno, kao sporedni lik u serijalu Stvorenje iz močvare. Prvi put se pojavio u 35. broju serijala Swamp Thing 1985. godine, a kreirali su ga Alan Mur i Džon Totlben.

Manipulativni britanski plavušan, postao je prepoznatljiv po svom smeđem kaputu, crvenoj kravati i po činjenici da cigaretu ne vadi iz usta. Ubrzo je izrastao u popularnog anti-heroja i dobio svoj horor strip serijal pod nazivom Hellblazer, koji je pisao Gart Enis.

Kako bi se Enis odmorio od pisanja Hellblazer-a, u 51. broju serijala scenarista Džon Smit je uskočio da ga odmeni. Džon Smit je u priči koja nosi naziv ‘Odbrojavanje do deset’, a koju je nacrtao Šon Filips, uradio šokantnu stvar, otkrio je Džona Konstantina kao biseksualca.

Pročitajte: Prema čijem liku je nastao kultni Džon Konstantin?

,,Devojke, čudni dečko. Svi oni imaju ružnu naviku da me ostavljaju.”

Ovo kratko i suptilno otkriće je zauvek uspostavilo lik Džona Konstantina kao biseksualca u DC-ijevim stripovima. Kada je Smit otkrio Konstantinovu biseksualnost uz njegovu usputnu referencu na „čudnog dečka“, to je bio prelomni trenutak ne samo za LGBT čitaoce Hellblazera, već i za LGBT čitaoce stripova uopšte. Naravno, ako se za bilo koga u DC univerzumu verovatno pretpostavljalo u to vreme da ima seksualne sklonosti i ka istom polu, to je verovatno bio Konstantin, ali ipak, da se tako masovno otkriće isporuči na tako stvarni, nesenzacionalistički način, za razliku od mnogih drugih primera u popularnim stripovima, bio je to potez za poštovanje i znak da su stripovi zaista, u stvari, odrastali.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x