Prema čijem liku je nastao kultni Džon Konstantin?

0

Od, skoro pa možemo reći i statiste u avanturama popularnog Stvora iz močvare, Džon Konstantin anti-herojski mag dolazi do jednog od najpopularnijih heroja DC-ijevih stripova. 

džon konstantin stripblog

Prema zvaničnim izvorima iz DC-a, Džon Konstantin se prvi put zvanično pojavio u stripu Swamp Thing #37, u junu 1985. godine. Neki ipak tvrde da se pojavio tačno godinu dana ranije u broju #25. Kada se pojavio u broju #37 Konstantin se konsultuje sa svojim kolegama magusima i misticima o značenjima strašne krize koja predstoji. Tu je nosio svoj zaštitni znak, kaput i pušio cigaretu, i po tome ostaje prepoznatljiv. 

Džon Konstantin u Swamp Thing #37

Namerna i upečatljiva sličnost sa jednim popularnim rok muzičarem je očigledna. U pitanju je Sting.

U intervjuu za časopis Wizzard iz 1993. pisac Swamp Thing-a, Alan Mur otkriva da je Sting inspirisao stvaranje Džona Konstantina. 

Pročitajte: Tintin slavi 90. rođendan i dobija novi film u režiji Pitera Džeksona

,,Kategorički mogu da kažem da Konstantin postoji jer su oba crtača, Stiv Biset i Džon Totlben (koji su bili fanovi benda The Police) želeli da naprave lik koji bi ličio na Stinga. Dobio sam izazov kako da ubacim Stinga u Swamp Thing strip. Vodeći se idejom da su mistici u stripovima uglavnom stariji ljudi, veoma strogi, veoma pravilni, veoma srednje klase na mnogo kačina. Uopšte nisu funkcionalni na ulici. Palo mi je napamet da bi jednom bilo zanimljivo napraviti gotovo plavog vešca. Neko ko je bio sa ulice, radnička klasa i drugačije pozadine od standardnih mistika iz stripova. Konstantin je počeo da raste iz toga.”

Džon Konstantin dobija svoj solo strip pod nazivom Hellblazer u januaru 1988. od strane Džejmija Delana i Džona Ridžveja. Ta grafička novela postaje antologijska i dovodi lika u sam vrh popularnosti. 30 godina kasnije, DC izbacuje komemorativnu kolekciju ,,John Constantine, Hellblazer – 30th Anniversary Celebration” kao reprint najpoznatijih avantura ovog heroja, koja sadrži epizode #11, #27, #41, #63, #120, #146, #229 i #240. Predgovor za ovo izdanje napisao je Sting lično i time uveličao slavlje. 

 

Sting se u predgovoru obraća kao Džonov brat blizanac kojeg je Konstantin ubio još u majčinoj utrobi. On živi u paralelnom univerzumu i divi se Džonu i njegovim uspesima. Svog brata, Sting je pratio na stranicama stripova tri decenije, te ovakav pristup itekako ima smisla. Džon Konstantin ostaje jedinstven jer je uprkos svom misticizmu, okultizmu i magičnom svetu i dalje zarobljen u realnosti. 

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x