Tintin slavi 90. rođendan i dobija novi film u režiji Pitera Džeksona

1

Tintin je možda napunio 90 godina, ali popularni stripovski dečak je spreman da uskoči u novu jamu sa velikim zmijama.

tintin stripbloig

Tintin je reporter, avanturista, putnik i protagonista popularne serije stripova Avanture Tintina, koju je napisao belgijski karikaturista Žorž Remi, poznatiji kao Erže (1907–1983). Njegovo prvo pojavljivanje desilo se 10. januara 1929. godine u dodatku za decu časopisa ,,Le Petite Vingtième” i to na dve table. Kasnije kad je serija završena izdata je knjiga ,,Tintin u zemlji Sovjeta”, gde on kao novinar izveštava o boljševicima Sovjetske Rusije sa svojim vernim psom Sneškom. Ubrzo se razvio u istraživačkog novinara i borca protiv kriminala. Njegov bunt i stalna radoznalost ga često stavljaju u opasne situacije i baca u krugove trgovaca narkoticima i plaćenika. 

,,Ideja o liku Tintina i avanturama koje bi ga zadesile došla je do mene, verujem, u prvih pet minuta, kada sam prvi put napravio skicu figure ovog heroja; to jest, on nije proganjao moju mladost, niti moje snove, ali je moguće da sam sebe kao dete zamišljao u ulozi poput Tintinove.” – Erže 15. novembar 1966. 

Erže nikada nije eksplicitno potvrdio Tintinovu nacionalnost, ali ga je nejasno plasirao kao Belgijanca i živeo je u Briselu. Ulice Brisela su nepogrešive u nekim pričama. Takođe nikada nije potvrdio njegove godine, dok ga stripovi prikazuju kao odraslog mladića koji je kulrutan, preduzimljiv, plemenit i krajnje odgovoran. 

Erže je ovim likom i njegovim avanturama želeo da uvede čitaoce u svet mašte, dajući im, s vremena na vreme, da se ne zaluđuju previše i da njegovog junaka ne shvataju previše ozbiljno. Čim se pojavio, Tintin osvaja srca Belgijanaca i Francuza, a ubrzo i svih čitaoca na čije je jezike preveden. Lik se jedino nije ,,primio” u Italiji gde njegovo lansiranje nije uspelo ni početkom 1965. 

Strip karakterišu jasne linije, jednake debljine, čime se nikada ne ističu pojedini likovi ili objekti. Takođe nema senčenja niti šrafiranja. Kombinovanjem karikaturalnog crteža, kada je reč o likovima, sa realističnim pozadinama, dobija se veoma jednostavan, ali istovremeno lep crtež, lak za praćenje. Čak ni nakon devet decenija otkada se pojavio ovaj strip ne prestaje da privlači pažnju.

Tintin
Kadar iz ,,Plavog lotosa”

Prema izveštaju Casterman, koji objavljuju stripove mladog junaka, u pripremi je novi film o avanturama Tintina koji će režirati Piter Džekson. Prva adaptacija Avanture Tintina izašla je 2011. U pitanju je bio animirani film napravljen u 3D tehnologiji snimanja pokreta koji je režirao Stiven Spilberg, dok je Piter Džekson bio ko-producent. Ovog puta dvojac će zameniti uloge, te će ko-producent biti Spilberg. 

Pročitajte: 10 razloga zašto je Ronin bolji od Hawkeye-a

Direktor redakcije Casterman-a, Benoit Mučart je izjavio da će u pitanju biti prvi live-action film planirane trilogije. Takođe je otkrio da bi film mogao biti baziran na pričama ,,Skiptar kralja otoka” i ,,Afera Lakmus”.

Tintinova nova knjiga će takođe pogoditi štandove sa stripovima. U pitanju će biti Eržeova priča iz 1960. koju je napustio nakon priče ,,Tintin na Tibetu”  pod nazivom ,,Le Thermozero”, kao i ,,Alph-Art” priča na kojoj je radio pre nego što je preminuo 1983.

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x