Flešov kostim je plagijat…

0

Već smo pisali o sličnosti Flešovog kostima sa kostimom koji je nosio Fleš Gordon u jednom stripu iz 40-ih.

Flešov kostim je plagijat...

Kada Beri Alen želi da postane Fleš, on pritisne mali klin na prstenu u kome se nalazi kompresovani Flešov kostim. Kostim tada izleće iz prstena i Beri ga oblači munjetivom brzinom.

Ovaj trik za promenu kostima je inspirisan jednim opskurnim palp strip junakom iz 20-ih godina kog je stvorio isti autor koji je stvorio Zoroa. U pitanju je Crimson Clown, strip junak koji je nastao 1926. godine, čiji je kreator Džonston Mekali (kreator Zoroa). Crimson Clown se zove Delton Prauz, a u pitanju je bogataš koji poput Robin Huda pljačka bogate kako bi dao siromašnima (osim što pola zadrži za sebe). Kada poželi da svoj civilni identitet promeni u identitet Crimson Clown-a, on pritisne oprugicu na prstenu, a zatim kostim klovna izbije iz prstena i proširi se do prirodne veličine. Avanture ovog lika su objavljivane sve do 1931. godine u nekoliko palp detektivskih časopisa.

PROČITAJTE: Kako se Flešov kostim pojavio pre samog Fleša

Scenarista Robert Kaninger koji je napisao prvi strip o Flešu Srebrnog doba, Showcase #4, koji je objavljen u oktobru 1956. godine, priznao je da je trik za promenu kostima bio čist plagijat, te da je 30 godina od pojavljivanja Crimson Clown-a, ukrao taj trik iz pomenutog stripa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x