Kako se Flešov kostim pojavio pre samog Fleša

Inspiracija za stvaranje koncepta superheroja uvek dolazi odnekud…

Kako se Flešov kostim pojavio pre samog Fleša

Tako u stripu o Fleš Gordonu iz 1940. možemo videti kostim jako sličan Flešovom, čak 16 godina pre pojavljivanja titularnog DC-ijevog superheroja. U priči Power Men of Mongo iz stripa o Flešu Gordonu, možemo videti mogući uvid u to šta je inspirisalo izgled DC-ijevog Fleša. 

Ovaj strip je objavljen u nedelju, 23. juna 1940. godine, što ga stavlja šesnaest godina pre Showcase #4 (oktobar 1956), prvog pojavljivanja Berija Alena, koga su kreirali Robert Kaniger i Karmajn Infantino. Priča prikazuje Fleša Gordona koji pokušava da spase svoju ljubav Dejlu Arden od svog velikog neprijatelja, nemilosrdnog Minga. Flešova glavna taktika spasavanja je da se preruši u „Power Man-a“, neku vrstu inženjera elektrotehnike, obučenog u kostim koji izgleda veoma nalik Flešovom, koji je unajmljen da instalira polje zraka smrti.

Pročitajte: Ko je Morbijus iz Spajdermenovih stripova i koliko je zapravo moćan?

Kostim Fleša i Power Man se ne poklapaju u potpunosti, ali crvena i žuta boja, uključujući žute kaiševe i čizme do cevanice, kapuljače i amblemi munje su fascinantne vizuelne sličnosti između njih. Sasvim je moguće da je Infantinov kostim Fleša zamišljen potpuno izolovano od Fleša Gordona, ali takođe ima smisla i to da je on delimično inspirisan ovim stripom.

Bitno je napomenuti da ova logika može funkcionisati i obrnuto. Ovaj strip o Fleš Gordonu je objavljen šesnaest godina pre Showcase #4, ali i pet meseci nakon prvog pojavljivanja originalnog Fleša iz Zlatnog doba, Džeja Gerika, kog su kreirali Gardner Foks i Hari Lampert u Flash #1 (januar 1940). Amblem munje na kostimu Džeja Garika zapravo dosta liči na munju na kostimu Power Man-a, te je sasvim moguće da je Rejmondov koncept za uniformu električara bio poigravanje sa Lampertovim dizajnom Fleša iz Zlatnog doba.

Ipak, sve ovo su spekulacije i moguće teorije kako su savremeni umetnici tog doba inspirisali jedni druge. Svakako je zanimlijvo videti kako je dizajn koji će postati najdefinitiviniji izgled Fleša, po kome će biti prepoznatljiv decenijama, zapravo po prvi put viđen još u stripovima o Flešu Gordonu.

Korišten materijal sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x