Kevin Konroj – Čovek koji je definisao Betmena

0

Kevin Konroj je preminuo protekle nedelje u 66. godini, a za sobom ostavio trajni trag na legendarnog strip junaka, Betmena.

Kevin Konroj - Čovek koji je definisao Betmena

I dok će se fanovi Džejmsa Bonda večno prepirati koji glumac je bolje izneo ulogu agenta 007, fanovi Betmena su složni u tome da je najbolji performans Mračnog viteza pružio Kevin Konroj. Konroj je davao glas Betmenu skoro 30 godina, počev od kultne animirane serije iz 1992. godine.

Kada je Konroj počeo da daje glas Betmenu, Betmen je već postojao više od pola veka i već je imao dva legendarna performansa u igranom programu u vidu Adama Vesta, u blesavoj TV seriji iz 60-ih i u vidu Majkla Kitona, u Bartonovom filmu iz 1989. godine. Tajming izlaska animirane serije učinio je da izgleda skoro kao da je u pitanju projekat koji samo želi da dodatno zaradi na popularnosti Bartonovog filma. Ali posao koji su umetnik Brus Tim, pisac Pol Dini i glasovni glumac Kevin Konroj obavili na tom projektu doneo je sasvim nov pristup Betmenu i redefinisao ga na mnogo načina, postajući verovatno i najkultnija animirana adaptacija nekog stripa.

Nije da je bilo koji od glumaca koji su igrali lik Betmena bio loš (osim Džordža Klunija). Skoro svaki od njih unosi nešto sveže u ulogu. Ali Konrojev glasovni performans pomogao je da se Betmen i Brus Vejn definišu kao odvojene, zasebne ličnosti.

POVEZANO: Betmen animirana serija i njen megalomanski značaj

Nije definisao samo njegov doslovni glas, već jedinstvene perspektive i tonovi dva lika. Konrojev Betmen je bio opterećen i umoran, ali je imao beskrajno saosećanje. Njegov Brus Vejn je, u međuvremenu, bio razoružavajuće uglađen u onom braon odelu i žutoj košulji koje je uvek nosio. To što su Betmen i Brus bili različiti ljudi u tom trenutku nije bila nova ideja, ali Konroj ju je učinio opipljivom na način na koji niko drugi ranije nije. Bila je to tako jasna, čujna stvar da bi je pratili i drugi Betmeni u igranom programu. Bejl, Aflek i Petinson se trude da imaju čuveni bet-glas (bat-voice), odvojen i drugačiji od glasa Brusa Vejna.

Svaki glumac koji nosi plašt i masku Betmena doneo je nešto novo; Petinson nam je dao neiskusnog i asocijalnog Betmena koji još uvek traži sebe i svoju misiju. Aflek nam je dao starijeg Betmena u stilu Povratka mračnog viteza, umornog, ali i dalje brutalnog heroja. Bejl je bio savršen Brus Vejn u prizemljenom Betmenovom svetu Krisa Nolana, a Kiton je učinio Betmena povučenim i pomalo čudnovatim.

Ali Konroj je učinio Betmena ozbiljnim, hladnim i zrelim, a da ga nikada nije učinio nepristupačnim. Bio je iskren u svojim performansima i unosio je u to mnogo srca, od onih najranijih epizoda Betmen animirane serije, preko Batman Beyond, pa do igara Betmen: Arkam trilogija. Betmen: Animirana serija će baciti dugu senku na lik Betmena do kraja njegovog postojanja. I za 50. godina od ovog momenta, svaki naredni performans u bilo kojoj animiranoj adaptaciji će se porediti i biti u senci onoga što je Kevin Konroj uradio sa likom Betmena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x