“The End is Nigh” – Priča iza Roršahovog natpisa

0

Roršahov zloglasni natpis na kome je napisano “The End is Nigh”, postao je poprilično prepoznatljiv, skoro jednako kao i Komedijašev ‘smajli’ bedž.

“The End is Nigh” - Priča iza Roršahovog natpisa

U originalnoj priči o Nadziračima, u prvih nekoliko brojeva može se uočiti čovek koji ide ulicom sa natpisom “The End is Nigh” (Kraj je blizu) kao upozorenjem za nadolazeću apokalipsu. Na sredini serijala otkriva se da je ulični ‘prorok’ zapravo Valter Kovač, Roršahov pravi identitet. Ovaj natpis ostaje jedan od najprepoznatljivijih delova stripa.

Zahvaljujući prequel serijalu Before Watchmen, saznali smo i koja se priča krije iza natpisa, te kako je Roršah došao do toga da nosi ovu upozoravajuću poruku po ulicama Njujorka.

Pročitajte: Kako je Bari Vindzor-Smit stvorio Oružje X

U stripu Before Watchmen: Nite Owl, čiji su autori J. Michael Straczynski i John Higgins, radnja ovog mini-serijala istražuje rane dane Roršahovog partnerstva sa Noćnom Sovom (Nite Owl). U svom civilnom životu, Roršah prisustvuje lokalnoj crkvenoj službi koju vodi velečasni Din koji propoveda o „grešnim“ načinima života društva i koristi znak „The End Is Nigh“ da ilustruje svoju poentu. Valter počinje da radi neke lake poslove za crkvu, sve dok ne otkrije da je velečasni Din otimao i ubijao seksualne radnice. Volter postaje Roršah da bi naterao Dina da plati za svoje zločine. Uzimajući znak, Rorschach zabija drvenu dršku kroz srce velečasnog Dina i odlazi, ponevši znak sa sobom.

Svaki put kada je Valter Kovač u kadru u Nadziračima, kada nije u svojoj Roršah masci, on uvek nosi svoj natpis. Od šetnje ulicama, do poseta kioscima, pa čak i kad prolazi pored groblja tokom Komedijaševe sahrane, Kovač stalno drži natpis „Kraj je blizu“ i tako se uklapa među ostalo stanovništvo. Natpis oličava veru osvetnika u brzo propadanje društva koje je pokretačka snaga ka neizbežnoj propasti čovečanstva. Nakon što se otkrije da je u pitanju Roršah, čini se da natpis pojačava njegova paranoična uverenja. Ali uviđanje porekla ovog natpisa baca potpuno novo svetlo na Roršahovo razmišljanje.

Poput maske koju nosi kao Roršah, Valter se suočava sa svetom kroz crno-beli mentalitet. Kao moralni apsolutista, on veruje u objektivno ispravno i pogrešno i u to da je na ljudima poput njega da sprovode te principe. U Roršahovim očima, velečasni Din je morao da plati svoj niz ubistava sopstvenim životom. Ubistvo Dina njegovim sopstvenim natpisom i porukom nije samo ironično, ono pojačava Roršahova beskompromisna uverenja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x