Kako je Bari Vindzor-Smit stvorio Oružje X

0

Jedna od najpoznatijih priča koja uključuje Vulverina i jedan od najboljih Marvelovih stripova svih vremena, Oružje X, Barija Vindzora-Smita, nastao je na jedan nesvakidašnji način.

Kako je Bari Vindzor-Smit stvorio Oružje X

U to vreme, tokom ranih 90-ih, Vulverin je bio glavna zvezda Marvel Comics Presents serijala. Taj serijal je debitovao 1988. godine i u pitanju je bilo dvomesečno izdanje koje je sadržalo 4 priče od po 8 stranica. Dve od tih priča su bile delovi serijala, dok su druge dve bile jednodelne priče uglavnom autora koji nisu bili iskusni na polju stripa. vindzor

Cilj serijala bio je da publici približi opskurne i manje popularne likove iz Marvelovog stirpovskog univerzuma. Prvih 10 brojeva se uglavnom fokusirali na solo avanture Vulverina, da bi se kasnije fokus prebacio na likove poput Kiklopa, Kolosa, Hejvoka… Vulverin je bio glavna zvezda serijala, a ostali likovi nisu uspeli da privuku publiku kao što je to činio najpopularniji X-Men.

Iznenada, Marvel Comics Presents #72 1991. godine predstavlja novi serijal strip autora Barija Vindzor-Smita. Kada se ispostavilo da je u pitanju priča o poreklu Vulverina (Vulverin je dugo egzistirao u Marvelovom strip univerzumu, a da niko nije znao puno o njegovom poreklu), čitaoci su bili zaista šokirani. Još neverovatnija stvar je da je ovaj strip bio šok i za sve ljude u Marvelu.

Nakon što je 1970-ih privremeno napustio svet stripa, Vindzor-Smit, se vratio stripu 1983. i Marvel Comics-u 1984. godine , radeći dva dela hvaljene priče na serijalu Uncanny X-Men pod nazivom “LifeDeath” i ikoničnu priču o Vulverinu u Uncanny X-Men #205, pod nazivom “Wounded Wolf”. Vindzor-Smit je zatim uradio još nekoliko jednokratnih izdanja X-Men-a u narednih nekoliko godina, otprilike jedno godišnje. U međuvremenu, pomoćnik urednika za Uncanny X-Men izdanja, Teri Kavana postao je urednik Marvel Comics Presents-a, te je rekao Vindzor-Smitu da bi bi jako voleo da Vindzor-Smit nekad uradi kratku priču za serijal. Očigledno, ovo je izazvalo interesovanje Vindzor-Smita, iako Kavana to tada nije znao.

U jednom od svojih intervjua, Smit je objasnio:

Pročitajte: “Oružje X” – Kako je Vulverin postao mašina za ubijanje

„Do toga je došlo na najčudniji način. Vulverin, ili lik Logana, izaziva u meni više interesovanja za nego Kapetan Amerika ili nešto slično. Mogu da se poistovetim sa tim likom bolje od nekih drugih likova u Marvelovom univerzumu. Ima ove glupe šiljke koji mu vire iz ruku, ali ne leti. I ima malo više karaktera od običnog tipa superheroja. Tu mi je pala na pamet sama ideja. Razmišljao sam da napravim kratku priču o Vulverinu. Kako je dođavola ovaj tip dobio ove smešne šiljke koji mu vire iz ruku? Pa, nacrtao sam nekoliko priča. Nisam se trudio da nikome u Marvelu pričam o tome. Samo sam pretpostavio da će hteti da ih objave. Odneo sam ih uredniku Marvel Comics Presents, Teriju Kavanu”, objasnio je Smit.

Očigledno, Kavana je bio veoma srećan zbog toga i rekao je Vindzor-Smitu da bi rado objavili priču. Vindzor-Smit se našalio: „Mislim da je istina da niko u Marvelu nije mislio da ću to završiti, pa nisu hteli ništa da kažu. Teri je bio zapanjen kada sam ga pozvao i rekao: ‘Pa, to je to. Gotovo je. Šta dalje?” Zanimljivo, Vindzor-Smit je provodio toliko vremena završavajući strip, da se njegov umetnički stil umnogome menjao kako je priča napredovala, a pošto je priču uradio van reda (pored ta prva dva poglavlja), to još jedan zanimljiv detalj o nastanku ovog stripa.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x