Smrt originalnog Betmena

0

Ne kažu uzalud da mnogi ljudi često doživljavaju sudbinu svojih roditelja…

Smrt originalnog Betmena

Kada je DC Comics uspostavio svoj multiverzum u The Flash #123 iz 1961. godine, originalne verzije superheroja iz Zlatnog doba su re-pozicionirane i oni su predstavljeni kao stanovnici alternativnog univerzuma. Avanture originalnog Betmena i drugih likova iz Zlatnog doba retroaktivno su smeštene na Zemlju-Dva, dok su tada aktuelne priče iz Srebrnog doba smeštene na Zemlju-Jedan. Ovaj novi kontinuitet omogućio je verziji originalnog Brusa Vejna sa Zemlje-Dva, koji je rođen 1915. da nastavi da stari, što je stvorilo zanimljive mogućnosti za nove vrste priča o Betmenu. Brus Vejn je bio znatno stariji od svog kolege sa Zemlje-Jedan i pisci su za Brusa osmislili obećavajuću budućnost kao lika. Na kraju se povukao kao Betmen, oženio Catwoman, dobio ćerku Helenu Vejn koja je i sama postala kostimirani osvetnik po imenu Huntress, te je na kraju preuzeo ulogu policijskog komesara Gotam Sitija.

Međutim, mračni oblaci i crna sudbina su oduvek bili nadvijeni nad Betmenom. Selina Kajl sa Zemlje-Dva biva ubijena u stripu DC Super-Stars #17 autora Pola Levica i Džoa Stejtona, kada je ucenjena da izvrši još jednu pljačku, uprkos tome što je život lopova ostavila daleko iza sebe.

Ova tragedija postavlja osnovu za Helenu Vejn, Brusovu i Selininu ćerku, da postane kostimirani osvetnik i preuzme identitet Huntress. Dve godine kasnije, Brus se vrasća iz penzije kako bi zaustavio zločinca sa natprirodnim moćima, ali Betmanov tajni identitet je javno razotkriven i on je kao rezultat toga ubijen. Helena je svedok smrti svog oca u priči „Only Legends Live Forever“ objavljenoj u Adventure Comics #462, koju je takođe napisao Levic i ilustrovao Stejton. Brus je sahranjen u grobu pored svoje žene i roditelja, dok Helena postaje najnoviji Vejn koji je tragično ostao bez roditelja.

PROČITAJTE: Betmenov mračni rođendanski ritual

Iako je Brusov tajni identitet otkriven u njegovoj poslednjoj bici, Dr Fate koristi svoj magični šlem da jednostavno baci čini i izbriše znanje o tome ko je Betmen bio zapravo iz opšte populacije. Ova mistična akcija je dovoljna da zaštiti tajne identitete Huntress i Robina. Helena odbija da dozvoli bilo kome da nosi plašt Betmena Zemlje-Dva, insistirajući na tome da je njen otac nezamenljiv.

U to vreme je za DC bio važniji ‘trenutni’ Betmen, nego ‘originalni’ Betmen, stoga je ova priča služila svrsi da se Betmen sa Zemlje-Jedan uspostavi kao definitivna verzija lika. Priča o smrti originalnog Betmena je trebalo da ‘odjekne’, ali je u mnogome bila nezadovoljavajuća.

U retrospektivi, događaji u priči ‘Smak Bezbroj Svetova’ već su ionako izbrisali Betmena Zemlje-Dva sa ‘zvanične’ vremenske linije. Zlikovac koji je uspeo da pobedi ovu stariju verziju Brusa Vejna nikada nije imao nikakvu značajnu vezu sa mitovima o Betmenu. Priča se nikada nije ni potrudila da objasni izvor ili prirodu njegovih kosmičkih moći. Uprkos nekim jakim tematskim elementima, sama priča se nikada ne čini potpuno formiranom. Čak je i sam autor Pol Levic više puta izjavio da je ovo jedina priča koju je napisao, a koju bi voleo da može da napiše opet, te da žali zbog načina na koji je originalni Betmen skončao…

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x