Neobični slučaj Denisa napast

0

12. marta 1951. godine na tržištu su se pojavila dva stripa pod nazivom Dennis the Menace, jedan u Americi, drugi u Velikoj Britaniji.

Neobični slučaj Denisa napast

Britanski strip Denis, koji se prvi put pojavio u časopisu Beano #452, kreirao je Dejvid Lo, a objavio DC Thomson kao strip unutar popularnog časopisa komičnih stripova. Njegov pandan u SAD kreirao je Henk Kečam, a prvobitno ga je distribuirao Post-Hall Syndicate kao novinski strip. U pitanju je verovatno najčudniji slučaj ikada u izdavaštvu.

Iako, na osnovu ove jednostavne činjenice, mnogi izvlače zaključak da je jedan od dva kreatora morao plagirati drugog, postalo je jasno da to jednostavno nije bio slučaj. Ne samo da dva tvorca nisu mogla da znaju na čemu je drugi radio, već su dva lika zapravo izuzetno različita.

Verzija Denisa iz Velike Britanije je zapravo prava napast, dečak podlog duha koji voli da pravi nevolje i teroriše sve oko sebe, a američka verzija Denisa je srećno i radoznalo dete kome se nevolje dešavaju slučajno. Dvojica kreatora su se uglavnom složila da jedni drugima dozvole da rade na svojim stripovima, iako je verzija iz Velike Britanije dobila novi naziv i sada je poznata kao Denis i Gnašer, nazvana po Denisovom psu. Iako je američka verzija možda popularnija na međunarodnom nivou, britanska verzija je poznatija u svojoj matičnoj zemlji. Ni protiv jednog autora nije preduzeta nikakva pravna radnja.

Pročitajte: Kevin Konroj – Čovek koji je definisao Betmena

Ipak, ova koincidencija je jedna od najpoznatijih u svetu izdavaštva. U pitanju je jedan od najtežih aspekata otkrivanja plagijata, gde je bilo nemoguće utvrditi da li je ovo plagijat ili slučajnost. Uvek je moguće da su oba kreatora nezavisno izvukla svoju ideju iz istog ili sličnog izvora, definitivno postoji mnogo dokaza da sličnosti nisu bile namerne.

Oba stripa su nastala mnogo pre Interneta i nema dokaza da su kreatori ikada videli rad onog drugog. Razdvojeni okeanom, jednostavno nema šanse da ni jedan od njih bude svestan šta drugi radi. Ionako osim u nazivu i činjenici da je glavni lik dečak nema nijedne ključne sličnosti. Jedan je plavokosi hiperaktivni radoznalac i nestaško koji ponekad gleda televiziju posle spavanja, dok je drugi razulareni izazivač nevolja koji teroriše sve na vidiku dok ga otac ne uhvati i pretuče.

Najbolju razliku o samoj temi i kontekstu ova dva stripa je pružio Tviter nalog po imenu No contrxt Brits.

https://twitter.com/NoContextBrits/status/1588522923807354883?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1588522923807354883%7Ctwgr%5Ebf3642efaed38f26105ae883385a5734944c68b5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fscreenrant.com%2Fdennis-menace-us-uk-differences-beano-best-comics%2F

Iako tehnički govoreći nepovezana, ova dva panela demonstriraju različite metode usađivanja vrednosti mladoj publici, pri čemu američka verzija izlaže vrline mladalačke nevinosti, a britanska pruža priču o gruboj nestašnosti. Britanski Denis je svrsishodniji duhovit lik u svom stalnom upadanju u nevolje, pošto se Beano časopis generalno više fokusirao na zabavu svoje mlade publike apsurdnom komedijom nego na zadovoljavanje roditeljskog morala poput američke verzije. slučaj

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x