Kako je to Biblija, inspirisala Stena Lija kada je stvarao priču o Galaktusu i Silver Surferu

0

Od kada je sveta i veka razglaba se o Bogu i sinu i duhu svetome, amin, vode se verski ratovi, otima se lova lakovernima pozivajući se na otplaćivanje zemaljskih grehova i preti se paklom za činjenje istih.

kako je biblija stripblog

A niko nema blage veze da je jedan čovek (onim glasom najavljivača filmova) otkrio kako su se stvari odvijale na samom početku, ako ne računamo taj kontroverzni (za ravnozemljaške mozgove) Veliki prasak. Stan Lee (moj manje poznati imenjak) se tokom ekskurzije po nekoj vukojebini oko Živog mora, u pećini iz 354278358949 veka p.n. dočepao nijevanđelja (suprotno od jevanđelja) u kome je pisalo:

U početku bi samo praznina

i tama iz bezdana…

Onda puče svetlo i

ogromna figura

s kacigom na glavi

zakorači smelo

i svetove i bića

na njima napravi.

Ali, avaj – Galactus

brzo ogladni,

pa poče da ždere

svetove crvene, plave i bele…

Kad na Zenn-La dođe red,

jedno hrabro biće

usprotivi se!…

Pročitajte: STANA LI PREZENTS: Moć Prstena Green Lanterna!

Nastavak ne smem da prenesem zbog autorskih prava, pa ću samo reći ukratko: matori Stan (mator oduvek) je zvernuo oko sebe – video da ga niko ne vidi, sakrio svitak u nedra rutava i mudro ćutao o svom otkriću dok nije stigao u Ameriku. U najvećoj tajnosti pozvao je jednog od najvećih papiro-slikara svih vremena Johna Buscemu (kasnije je vrbovao jednako velikog Jacka Kirbyja) i pokazao mu svitak od dlake bezmude kamile na kojem su bile reči o postanku sveta. Smislio je kako da novu religiju proširi na ceo svet. Napisao je prvu od bezbroj priča “Srebrne knjige” koja se ne nalazi u fioci noćnog ormarića svakog hotela, bolnice end šit, već na polici svake pristojne kuće tzv. “srebrnih vernika” (spadam u taj soj, eh…). U ovoj svetoj knjizi sa psalmima, zakonima i proročanstvima, Galactus, najmoćnije biće u univerzumu zbog nenormalne gladi šalje jedino hrabro stvorenje koje mu je reklo: “Kumim te, nemoj Zenn-La!” u potragu za hranom (čitaj: svetovima koji nisu ni Zenn, ni La), presvlačeći ga najotpornijom srebrnom materijom koja je postojala da bi klizio lakše na dasci koju mu je, takođe, poklonio, da bi mu se što brže vraćao, da se večera, je li, ne bi ohladila…Srebrni je bio njegov odani, poslušni Sin, sve dok nije naišao na plavu loptu zvanu Zemlja. Očaran njenim lepotama, zaintrigiran evolucijom njenih bića i konceptom života, Srebrni letač je rekao jedno veliko, titovsko “NE!” Stalj…ovaj, ćaći Galactusu i ponovio, već svima dobro poznat događaj – pad, tj. odmetanje sina bludnoga luciferskog tipa, koje je promenilo istoriju svih univerzumskih civilizacija…E, tako!

Čisto da, slobodnom interpretacijom, pojasnim kako je to Biblija, navodno, inspirisala Stana Leeja kada je stvarao priču o Galactusu (Bogu) i Silver Surferu (Luciferu).

Autorka: Tatjana Smiljanić, autorka kultne Facebook stranice PredArtor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x