Ako niste znali: Sendmen je jedini strip u istoriji koji je osvojio „World Fantasy Award“

0

Verovali ili ne, “San letnje noći”, treći čin “Zemlje snova”, serijal Sendmen Nila Gejmena i grupe autora je jedini strip koji je osvojio Svetsku nagradu za fantastiku.

fantasy stripblog

Jedni strip u istoriji koji je osvojio Svetsku nagradu za fantastiku („World Fantasy Award“).

Treći čin trejda “Sendmen: Zemlja snova” je zapravo i razlog zašto je Zemlja snova toliko cenjena. Gejmenov „San letnje noći“ je jedino mesečno strip izdanje koje je 1991. godine dobilo  World Fantasy Award for Best Short Story. Bazirana na istoimenoj Šekspirovoj drami, ova priča donosi obilje prosto neverovatno za tako mali broj strana. U istu ravan postojanja sa Vilijemom Šekspirom i njegovom pozorišnom trupom Morfej dovodi mitska stvorenja, vile gobline i druge o kojima je bard pisao. Ova bića iz drugiih kraljevstava su bili prva publika Šekspirovog komada, ali su pojedini dali sebi oduška i učestvovali u izvedbi.

Pročitajte: “Sendmen: Zemlja snova”: Vredne ruke vajara!

Zemlja snova je po svojoj literarnoj snazi zasigurno klasik devete umetnosti i jedan od najboljih naslova koje je iznedrio Vertigo. Oko crteža se, ipak, lome koplja (kao uostalom i u slučaju celog serijala). Jedni ga smatraju genijalnim dok drugi u njemu vide tek grube, lenje skice. Ipak, sigurno je da se ovaj naslov ne sme zaobići.

Prvo objavljivanje ovaj strip doživljava 1990. godine. Kod nas ga 2005. objavljuje Beli put i sada je to izdanje jedan od belih kitova za kolekcionare na Balkanu jer ga je praktično nemoguće nabaviti. Postoji i Fibrino izdanje u tvrdim koricama, a od nedavno i izdanje Čarobne knjige u luksuznom ruhu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x