“Sendmen: Zemlja snova”: Vredne ruke vajara!

0

Zemlja snova je treći trejd u Gejmenovom serijalu Sendmen. Sastoji se od četiri kratke priče koje su potpuno nezavisne jedna od druge i od ostatka serijala pa tako predstavljaju sjajan uvodnik u svet gospodara snova. Tu pogodnost trećeg toma prepoznao je i Beli put, te je Zemlju snova objavio prvu kao treći broj svoje biblioteke Grafički romani.

zemlja snova stripblog

Ova zbirka počinje pričom „Kaliopa“ koja prati mladog pisca Ričarda Madoka. Ričard je napisao jako uspešan prvi roman koji je brzo postao bestseler, pa je publika zajedno sa kritikom osetila glad za još. Problem je što je Ričard rekao sve što ima tim prvim romanom i sada je u blokadi bez izlaza. Pomoć će potražiti od starijeg kolege koji je uspešan kroz celu karijeru. Taj stari pisac ima tajnu koju je spreman da ustupi Madoku za izvesnu cenu. Ta tajna je muza, ali ne u prenesenom smislu.

Pročitajte: “Sendmen: Lutkina kuća” – Kad se konci sna rašiju!

Druga priča je naslovljena „San hiljadu mačaka“. Jedne vedre noći stotine lakih šapica će se okupiti da čuje propoved jedne mačke koja je išla u carstvo snova po istinu. I reč koju je donela od vladara je da su nekada Zemljom vladale mačke, ali su ljudi snovima oblikovali drugačiju stvarnost.

Treći čin ovog trejda je zapravo i razlog zašto je Zemlja snova toliko cenjena. Gejmenov „San letnje noći“ je jedino mesečno strip izdanje koje je 1991. godine dobilo  World Fantasy Award for Best Short Story. Bazirana na istoimenoj Šekspirovoj drami, ova priča donosi obilje prosto neverovatno za tako mali broj strana. U istu ravan postojanja sa Vilijemom Šekspirom i njegovom pozorišnom trupom Morfej dovodi mitska stvorenja, vile gobline i druge o kojima je bard pisao. Ova bića iz drugiih kraljevstava su bili prva publika Šekspirovog komada, ali su pojedini dali sebi oduška i učestvovali u izvedbi.

zemlja snova stripblog

„Fasada“ zatvara mali krug svojom kompleksnom, depresivnom radnjom. Žena stiče super moći u tragičnoj nesreći, ali kroz preobražaj kroz koji prolazi njeno telo gubi svoj identitet. Postaje osamljena, izolovana, depresivna i suicidna. Pitanje koje lebdi u vazduhu sve do pojave Smrti, sestre Sna je: Koliko fizički izgled utiče na to ko smo zapravo kao ličnosti?

Zemlja snova je po svojoj literarnoj snazi zasigurno klasik devete umetnosti i jedan od najboljih naslova koje je iznedrio Vertigo. Oko crteža se, ipak, lome koplja (kao uostalom i u slučaju celog serijala). Jedni ga smatraju genijalnim dok drugi u njemu vide tek grube, lenje skice. Ipak, sigurno je da se ovaj naslov ne sme zaobići.

Prvo objavljivanje ovaj strip doživljava 1990. godine. Kod nas ga 2005. objavljuje Beli put i sada je to izdanje jedan od belih kitova za kolekcionare na Balkanu jer ga je praktično nemoguće nabaviti. Posttoji i Fibrino izdanje u tvrdim koricama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x