DA LI STE ZNALI: Sunđer Bob se prvobitno pojavio u stripu

0

Kreator Sunđer Boba Kockalonea, Stiven Hilenburg, bio je briljantan pisac crtanih filmova i animator koji je tragično preminuo 2018. od ALS-a.

Stivena Hilenburga prati jedna čudna priča o tome kako je postao animator. Iako je studirao morsku biologiju, kreator Sunđer Boba oduvek je bio zainteresovan za animaciju. Nakon koledža, radio je na Okeanskom institutu kao morski biolog, ali je sve vreme pravio planove kako da dođe do umetničke škole. Ljubav prema animaciji se rodila kada ga je sa 9 godina neko odveo na festival animacije u Muzeju umetnosti okruga L.A.

Kako se ispostavilo, Hilenburgovo vreme dok je radio kao morski biolog, takođe je povezano sa svetom stripova. Sunđer Bob Kockalone se prvo pojavio na stranicama stripa. 

Dok je radio u Pomorskom institutu okruga Orindž (sada poznat kao Institut za okean), Hilenburg je morao mnogo da podučava decu. Kasnije se prisećao: „Predavali smo ekologiju plime i oseke, istoriju nautike, raznolikost i prilagođavanje. Radeći tamo, video sam koliko su deca zaljubljena u podvodni život, posebno u stvorenja iz ekologije plime i oseke.“ Budući da je bio talentovan umetnik, od Hilenburga su tražili da crta stvari za Institut. Pa, jednog dana je jedan od njegovih supervizora rekao da treba da iskoristi svoje veštine da nacrta edukativni strip za decu. Tako se Sunđer Bob pojavio u stripu. „Nacrtao sam ga dok sam predavao na onome što se sada zove Institut za okean, da bih objasnio život organizama koji žive u eko-sistemima plime i oseke duž obale južne Kalifornije na zabavan način.”

Hileneberg se kasnije prisećao: „Imao sam nastavnike u srednjoj školi koji su znali da me zanimaju umetnost i biologija mora, pa su mi često govorili: ‘Mogao bi da crtaš ribe i tako zarađuješ za život!’ Tada sam mislio da je to zvučalo dosadno. Nikada nisam mogao da predvidim da će se ova dva interesovanja kasnije spojiti u obliku animirane serije i stripa.”

Pročitajte: Da li ste znali da je Berni Rajtson crtao Simpsonove?

Godinama kasnije, ok je radio na animiranoj seriji Rock Modernom životu, scenarista Martin Olson video je strip i rekao Hilenburgu da treba da napravi crtani film na osnovu koncepta, a, eto, ostalo je, kako kažu, istorija…

Sunđer Bob Kockalone debituje na malim ekranima 1. maja 1999. godine i postaje peta najdugovečnija američka animirana serija koja se emituje i dan danas. Procenjuje se da je do 2019. godine na liku Sunđer Boba zarađeno oko 13 milijardi dolara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x