Da li ste znali da je Berni Rajtson crtao Simpsonove?

0

Berni Rajtson je na svom Facebook nalogu nedavno objavio post koji je veoma zainteresovao stripsku javnost, neupućenu u njegov radni opus na serijalu “The Simpsons”.

rajtson stripblog

U pitanju su tri table Simpsonova – Treehouse of Horror #11 iz 2005. godine, koje je radio zajedno sa scenaristom Lenom Vejnom. Oni su bili potpisani kao “Weird” (Len Wein), i  “Wretched” (Bernie Wrightson).

Pročitajte: Jezovnik: Ko se boji Bernija Rajtsona još?

Treehouse of Horror je bila serija stripova i epizoda u kojima su se objavljivale priče inspirisane događajem “Noć veštica”, veoma poštovanom tradicijom u Americi, a objavljivane su tokom oktobra i novembra u jednoj godini. Epizode sadrže horor, naučnofantastične i natprirodne elemente u kojima su glavni akteri upravo i glavni junaci i protagonisti priče o Simpsonovima. 

U konkretnoj priči, Rajtson je predstavio Homera kao Stvorenje iz močvare, jednog od najčuvenijih likova u čijem stvaranju i radu je učestvovao Berni Rajtson. 

Umetnik Berni Rajtson (1948 – 2017) važi za jednog od najsjajnih vizuelnih interpretatora američkog horora dvadesetog veka, ne samo zbog svojih stripova, već i zbog ilustracija, u kojima u svom stilu detaljno, krvavo i vizionarski reinterpretira klasične stilske odlike horor žanra. Poznat je po tome što je zajedno sa scenaristom Lenom Vinom stvorio lik Stvorenja iz močvare za DC Comics, kao i po tome što je stvorio ilustrovanu verziju knjige Frankenštajn Meri Šeli (dostupno u Srbiji u izdanju Darkwood-a), Rajtson je 1990-ih doživeo da kolekcije njegovih ilustracija horora i fantastike budu objavljene u dve serije kolekcionarskih karata koje je objavila izdavačka grupa Friedlander.

Ovo je veoma interesantno za videti i znati o ovako velikom umetniku.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOGA: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x