Ko je prvi superheroj kog je Sten Li stvorio za Marvel Comics?

0

Sten Li je bio plodan tvorac za Marvel Comics, stvorivši neke od najpopularnijih superheroja današnjice, ali je njegov prvi superheroj kog je stvorio za Marvel zaboravljen.

Mnogo pre nego što je Li stvorio bezbroj superheroja za Marvel, mnogo pre nego što je Marvel čak i bio poznat kao Marvel, Sten Li je bio samo još jedan dopunski pisac za izdavača Timely Comics gde je tada nastao i objavljivan Kapetan Amerika. Sve se to promenilo kada je Liju data sloboda da stvori sopstvenog superheroja i tako je nastao The Destroyer.

Kreirali su ga zajedno Sten Li i Džej Bajnder, a The Destroyer je prvi put premijerno objavljen u Mystic Comics #6 1941. godine. Kao novinar tokom uspona nacističke Nemačke pre Drugog svetskog rata, Kevin Marlow je odmah iskoristio priliku da poseti Nemačku i istraži nacističku Nemačku. Uprkos stalnoj paradi vojnika koji se roje oko Berlina, Kevin ne gubi vreme provaljujući u hamburški zatvor … gde se odmah aktivira alarm. Desetine nacista se okupljaju oko sirotog novinara. Iako se može boriti protiv nekoliko njih, jedan kukavički oficir ga napada s leđa. Sumnjajući da je špijun, nacisti ga muče, iako odustaju kada vide da on ne poseduje značajne informacije i zatvaraju ga u ćeliju. Bivši nacistički naučnik tada je bačen u Kevinovu ćeliju. Uvidevši Kevinovu ljubaznost, naučnik pruža Amerikancu životno delo, serum super-vojnika.

Kevin odmah koristi svoje novootkriveno fizičko i mentalno znanje da pobegne iz zatvora. Nakon što je pronašao hotel daleko od kampa, Kevin se zaklinje da će u čast poginulog naučnika ostati da boravi u Nemačkoj i boriti se protiv tiranskog nacističkog režima. Da bi pomogao u tom cilju, on pravi kostim superheroja i novi identitet. Nazivajući sebe The Destroyer, Marlow kreće u svoju borbu protiv nacizma sve dok se Treći Rajh ne raspadne. 

Pročitajte: Može li Marvel izgubiti prava na Spajdermena i Dr. Strejndža?

Postoji više od nekoliko elemenata iz porekla The Destroyera koji bi poslužili kao osnova za kasnije Marvelove likove. Najočiglednije poređenje je sa Iron Manom. Slično kao i Toni Stark, Kevin Marlow je zarobljen u stranoj zemlji i mučen je sve dok mu naučnik koji je odbio da sarađuje sa neprijateljem nije pomogao da pobegne. Drugi heroj na koga Marlow podseća je jedan od Čuvara galaksije, Drax. Iako možda ne izgleda tako prema njegovim pojavljivanjima u filmu, Draksov originalni kostim upečatljivo podseća na kostim Kevina Marlowa. Dodatno učvršćuje poređenje Drakov često zaboravljeni nadimak, The Destroyer. Osim ovih sličnosti, oba lika dele isti filozofski cilj okončanja despota i tiranije. Iako Draksovi tvorci nikada nisu potvrdili da su inspirisani Lijevim prvim superherojem, brojne sličnosti olakšavaju poređenje.

Bez obzira na to kako će lik inspirirati buduće kreacije, originalni The Destroyer je nesumnjivo bio proizvod svog vremena. Danas je lako zaboraviti, ali postojanje nacističkih zverstava bilo je sporna tema u tadašnjoj Americi. Odlazak u rat bio je kontroverzan sve do Perl Harbora, i upravo zbog toga je prvi strip Kapetana Amerike na čijoj naslovnici superheroje udara Hitlera odjeknuo jako među tadašnjom publikom. Čak su Džek Kirbi i Džo Sajmon dobijali pretnje smrću zbog te naslovnice. Imati heroja odlučnog da razotkrije brutalnost nacističkog režima bio je hrabar potez za Stena Lija i Džeka Bajndera, čak i ako su to činili u senci Kapetana Amerike. Ovakav pristup korišćenja superheroja za istraživanje stvarnih i aktuelnih problema u svetu će Sten Lija učiniti popularnim imenom u strip industriji, a njegov prvi superheroj ostao je zaboravljen…

Korišten materijal sa portala Screenrant

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x