5 činjenica o Flešovim moćima koje niste znali

0

Fleš, najbrži čovek na svetu i njegova čudna anatomija čine ga jednim od najzanimljivijih superheroja.

Iako se za Fleša često kaže da krši zakone fizike, njegovi scenaristi su se ipak trudili da objasne kako su moći DC-ijevog speedster-a funkcionisale i šta se dešava sa njegovim telom pod velikom silom brzine u kojoj se često nalazi. Nekada se na stranicama klasičnih stripova o Flešu iz Srebrnog doba mogao naći odeljak Flash Facts, gde su scenaristi davali svoja objašnjenja o Flešovim moćima.

Rezultat je mnogo pseudonauke i zapravo ima mnogo više smisla nego što se na prvi pogled može pomisliti. Ljudsko telo jednostavno nije napravljeno da radi pri skoro svetlosnoj brzini, ali Flash nije običan čovek. Evo pet najčudnijih stvari o Flešovima moćima.

Šta su Flešove moći?

Flešove moći su zapravo mnogo toga više od običnog brzog trčanja. Izuzetno brzo kreatanje dolazi sa nizom drugih sposobnosti koje ljudima ne padaju odmah napamet. Fleš može stvarati vrtloge, trčati po vodenim površinama i prolaziti kroz čvrste predmete. Vibrirajući molekule svog tela izuzetno brzo, Fleš može da „klizi“ kroz molekule drugih čvrstih objekata. Ovaj potez je izuzetno teško savladati. Flešove vibracione sposobnosti pokazuju koliko je temeljit – nisu brze samo njegove noge, već i svaki njegov molekul.

Koliko brzo radi Flešov mozak?

Ako se Flešova super brzina spusti na nivo njegovih molekula, to mora uticati na svaki aspekt njegovog tela, čak i na mozak. Njegovi neuroni aktiviraju se neprocenjivom brzinom, omogućavajući mu da uđe u mentalno stanje u kojem se čini da je vreme zamrznuto i da u nekoliko sekundi može da reši složene probleme. Ova sposobnost izuzetno dobro služi Beriju Alenu kao forenzičkom naučniku, omogućavajući mu da jednim pogledom analizira sitnice sa mesta zločina, a zatim obradi sve podatke pomoću svog super brzog mozga.

Pročitajte: Ko je prvi superheroj kog je Sten Li stvorio za Marvel Comics?

Takođe postoji podsvesni nivo na kojem njegovi instinkti mogu da ga zaštite. Pošto u svakom trenutku nesvesno obrađuje sve te informacije, čak i najmanja promena vazdušnog pritiska može predstaviti potencijalnu pretnju. Npr. ako ga neki negativac zaskoči tokom ovog procesa, on će se naći u borbi sa njim pre nego što uopšte shvati da se bori sa nekim.

Šta je sila brzine?

Zamišljen kao način da objasni mnoge aspekte Flešovih moći koji krše zakone fizike, sila brzine je ekstradimenzionalan izvor energije koji pokreće i štiti sve speedster-e DC Univerzuma. Sila brzine je odgovor na skoro svako pitanje koje traži odgovore na to kako je nešto što speedster može učiniti uopšte moguće. Jedan od najsnažnijih primera je trenje.

Svaki objekat koji se kreće tako brzo kao Fleš generiše mnogo toplote. Ta toplota bi trebala spaliti odeću, pa čak i kožu nekoga ko se kreće tako brzo, ali sila brine generiše zaštitni omotač oko Fleša i svakoga koga dodirne i čuva ih od povreda. Isto važi i za vazduh koji konstantno pada u Flešove oči, što objašnjava zašto je on jedan od retkih speedster-a kojima ne trebaju naočare.

Zašto Fleš jede tako puno?

Svaki aspekt Fleša se kreće brže od onog normalnog čoveka, pa to važi i za njegov metabolizam. Najčešći primer njegovog supermetabolizma je njegov apetit, jer Fleš neprestano jede čitave gozbe hrane u delićima sekunde kako bi nahranio svoj žestoki apetit. Super metabolizam nije sasvim neprijatna stvar za Fleša, jer ga je jednom otrovala Otrovna Ajvi i uspeo je da istera toksine iz svog tela pre nego što su mu pogodili srce.

Može li Fleš da se regeneriše?

Obično Fleš ne posećuje bolnicu, jer njegovo telo zarasta brže od tela običnog čoveka. Uopšteno, njegova bela krvna zrnca i regeneracija počinju raditi odmah nakon bilo kakve ozlede, omogućavajući mu da se oporavi od gotovo smrtonosnih rana u potpunosti za jako kratko vreme.

Ovo može imati lošu stranu, jer se proces zarastanja može dogoditi toliko brzo da kosti nepravilno rastu. Fleš je čak iznova lomio svoje kosti samo da bi ih resetovao, što predstavlja veliku neprijatnost pogotovo usred borbe. Ipak, to je svakako bolje od alternative, a Fleš neće odustati od korisnog faktora isceljenja samo zato što povremeno izaziva neke neprijatnosti.

Korišten materijal s portala CBR.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x