“Srebrni Letač: Parabola” – Sudar dva giganta devete umetnosti

0

„Ako od borbe odustanemo zato što ima malo nade za pobedu, postoji li onda uopšte hrabrost? Neka cilj uvek bude ono što nas pokreće, a ne verovatnoća pobede.“
Srebrni Letač

“Srebrni Letač: Parabola” - Sudar dva giganta devete umetnosti

Prikaz stripa “Srebrni Letač: Parabola” scenariste Stena Lija, uz crtež Mebijusa u izdanju Darkwood-a

Čuveni San Dijego Komikon je 1987. godine spojio dva giganta devete umetnosti. Amerikanca koji je izmaštao Marvelov univerzum i francuskog virtuoza sa dva umetnička identiteta. Sten Li i Mebijus su se sastali, upoznali i uz ručak razmenjivali ideje i iskustva, a iz razgovora se (kako mi verujemo) prirodno izrodila ponuda za saradnju. Mebijus je prihvatio da crta Srebrnog Letača po scenariju Stena Lija. parabola

Li je želeo posebnu priču za ovu istorijsku saradnju, pa je tako napisao scenario čija radnja je smeštena u blisku budućnost i nema čvrstih veza sa većim Marvelovim univerzumom. Kako je sam govorio, dao je priči jedan religijski ton ovenčan kritikom za koji je verovao da odgovara Mebijusovom senzibilitetu.

Radnja započinje dolaskom Galaktusa, gotovo svemogućeg entiteta iz svemira koji se hrani planetama. Nekada davno, dao je zavet da neće izvršiti nasilje nad Zemljom, ali osetio je glad i došao je u miru. Njegova pojava izaziva potpunu pometnju među ljudima. Mnogi u njemu vide božanski entitet poslat da kazni grešni ljudski soj, pa se tako rađaju brojni kultovi, a najviše i najbrže se uzdiže sekta propalog TV propovednika Koltona. Zemlja se promenila u trenutku i više nikada neće biti ista, a dok se dramatični, istorijski događaji odvijaju ulicama luta nekadašnji Galaktusov glasnik, zaboravljeni junak koji je izgubio veru u čovečanstvo i sa svojom neuglednom prilikom nosi predmet uvijen u krpe koji neodoljivo podseća na dasku za surfovanje. Međutim, saosećajnost i ljubaznost samo jedne žene će raspaliti iskru pobune u srcu srebrnog čoveka.

Sten Li je kroz „Parabolu“ stvorio jednu priču prožetu neobičnom duhovnošću i načinio od nje teološku raspravu. U njoj je izneo snažnu poruku o harizmatičnim liderima i opasnostima koje dolaze od zloupotrebe moći. Takođe je  tu kritika slepog verovanja bez slobodne misli, kao i kritika korumpiranog sveštenstva. Priča je jako dobro napisana, bez praznog hoda i bez suvišnih elemenata. Efikasna je, slojevita i lepi se za čitaoca terajući ga na razmišljanje.

Dijalozi imaju težinu i u njima se smenjuje biblijska snaga i šekspirovska drama. Uzdizanje Srebrnog Letača kao neželjenog šampiona čovečanstva protiv božanski moćnog Galaktusa preslikava borbu Davida i Golijata, ali sa mnogo većim ulozima. Sa druge strane, odnos propovednika Koltona i njegove sestre Eline stvara kontrast između dve čovekove prirode. Sten Li je tako radnju podelio na brobu Galaktusa i Srebrnog letača, koji istovremeno vode filozofsku raspravu o moći, časti, ljubavi, i na Elinu koja čak i preuzima ulogu protagoniste boreći se za samu dušu čovečanstva.

Liju treba odati priznanje jer je u radu sa Mebijusom uspeo u tome da snaga priče parira sa čarobnim crtežom slavnog Francuza, pa čak da i budu blizu ravnopravnosti. Iako su u pitanju nijanse, Mebijusov crtež je ipak glavni stub ovog stripa. Legendarni crtač je rad na „Paraboli“ opisao kao jedan od najzahtevnijih u karijeri, ali ga je pokretala želja da uradi jedan američki strip, a i video je potencijal u scenariju kroz koji je mogao da izrazi svoj senzibilitet.

Pročitajte: Propovednik – Mentalna ejakulacija Garta Enisa

Stil je prepoznatljiv na prvi pogled i lako je razdvojiti koji umetnički identitet (od dva koja su nastanjivala isto telo) je nacrtao ovu priču o Srebrnom Letaču. Puno je detalja, ali opet svaki panel diše. Linije su elegantne i čini se kao da prirodno rastu jedna iz druge. Akcija oduzima dah, ali Mebijus konstantno prati duhovni momenat scenarija i svojom umetnošću ga pojačava tako da glavni aspekt ovog stripa postaje duhovnost koja se oseća u svakoj vinjeti.

Mebijus je bio i kolorista, a taj aspekt njegovog rada na paraboli je naročito zanimljiv jer je koristio ograničenu paletu boja prilagođenu za štampanje na novinskom papiru. Ipak atmosfera je dočarana savršeno.

„Parabola“ je u Americi po prvi put izdata 1988. godine kao mini serijal u dve standardne američke sveske. Ipak, iako se radi o Srebrnom Letaču i Sten Liju, ovaj strip više podseća na BD školu i u scenarističkom, a naročito u crtačkom smislu. Sten Li kao da je usvojio suptilniji način pisanja svojstven Evropljanima, a Mebijusov način kadriranja i insistiranje na tome da sam upisuje tekst samo stavljaju pečat frankofonog stripa na ovo delo.

Zbog toga „Paraboli“ savršeno pristaje albumsko izdanje u kom je Darkvud ponovo objavio ovu priču na srpskom. Uz predgovor Stena Lija i obiman i jako interesantan pogovor Mebijusa, tu je i galerija kao dodatni sadržaj. Izdanje je izuzetnog kvaliteta sa vrhunskom štampom na odličnom papiru pa se njime savršeno odaje počast velikanima koji su ga stvorili.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x