“Kolorka 120 – Tyler Cross”: Staro, dobro, krimi štivo!

0

Tyler Cross je bio običan gazdin čovek sve dok nije maznuo 17 kilograma čistog kokaina i tako postao opasan gangster.

tyler cross stripblog

Prikaz stripa “Kolorka 120 – Tyler Cross” Bruna i Fabiena Nurya u izdanju Fibre

Njegov trag je jasan, potpis kratak, a nastup arogantan. Tyler Cross luta južnjačkim krajevima Sjedinjenih Američkih Država i vodi svoj kriminalni život mašući revolverom ili nekim drugim vatrenim oružjem kao ličnom kartom. Tylera Crossa juri jedna žabarska porodica zato što joj je roknuo člana preuzimajući drogu i tako njegov put koji su ucrtali scenarista Fabien Nury i crtač Bruno Thielleux započeo i nastavio se krivudavom stazom starih i prepoznatljivih krimića.

Pročitajte: “Kolorka 213 – Gung ho”: Borba za opstanak ljudske rase koja traje večno…

Tyler Cross je pametan, vispren, nemilosrdan ali etičan kriminalac. On naleti samo na one koji ga zavrnu za novac ili prokockaju njegovo poverenje ili kako se to već i kaže. Tyler Cross će se recimo dopasti onima koji vole Korta Maltezea, na stranu što Korto nije kriminalac. Tyler je uvek čovek izvan situacije, a u središtu glavnih dešavanja kada je to potrebno. Izgubljeni pogled i nezainteresovana faca je odlika koja ga apsolutno poredi sa Kortom, iako, kao što smo već rekli Korto ne spada baš u krimi žanr iako je mnogo toga što se kod Maltezea može prepoznati sa elementima prvoklasnog krimi stripa. Sa druge strane, oni koji su voleli i vole Luku Torelija Torpeda pronaćiće se u Tylerovoj odsečnosti i bezobzirnosti, a dok je Torpedo strip kratkih epizoda, sa često komičnim epilozima i mnogo gangsterskog humora u radnji, Tyler je stegnut i ne daje prostor opuštajućim scenama. 

tyler cross stripblog

Fibra je 2018. godine kao 120. Kolorku po redu odštampala integral Tyler Cross koji se sastoji od tri priče – “Tyler Cross”, “Angola” i “Majami”. Priča o ovom kriminalno-ubilačkom umu koji ostavlja trag krvi za sobom dobila je pristojno izdanje, ali sa dosta tankim prevodom Tine Dunjić Messmer, koja je prevodila prilično akademski, što nikako nije jezik šefova podzemlja. Međutim, ne možemo suditi oštro o prevodu dok ne upoznamo original, ali kako su naratorski delovi prilično iscrpni često iako radnja u nekim momentima veoma brzo ide. 

tyler cross stripblog

Tyler Cross se prvi put pojavio 2013. godine, sa dosta arhaičnim načinom pripovedanja, ali veoma interesantnim crtežom koji se može porediti sa nekim Komesovim studijama. Bruno (1975) je veoma interesantan u svom stilu kombinujući jednostavnost sa tehnikom brzog smenjivanja scena na tabli. Njegov rad se usko veže za scenarije Fabiena Nurya (1976) na stripovima Čovek koji je ubio Chrisa Kylea i Atar Gull ili sudbina uzornog roba. Nury je veoma poznat i cenjen autor u Francuskoj sa svojim stripovima Bilo jednom u Francuskoj i Staljinova smrt.

tyler cross stripblog

Tyler Cross je izuzetan strip za ljubitelje klasičnog krimi stripa pripovedan u stipu 60-ih i 70-ih godina, sa dosta naracije i manje zamuljanom radnjom, a sa druge strane veoma inteligentnim likom, koji je na ovom svetu sam.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x