“Mračna”: Bajkovit prikaz viteza bez časti i princeze sa mračnom tajnom

0

Strip “Mračna” Ibera Bulara i Vensana Malijea donosi jednu klasičnu priču u stilu epske fantastike.

mračna stripblog

Prikaz stripa “Mračna” scenariste Ibera Bulara i crtača Vensana Malijea 

Ono što je odmah nakon čitanja moguće izdvojiti jeste da se scenarista Iber nije mnogo trudio smišljati neku duboku pozadinu davnih događanja i njihovih posledica, već radnju servira pitko pred čitaoce. 

Pročitajte: “Treba ucmekati Ramireza”: Usisivačem protiv latino bandi

Vitez Arzir, prognanik bez časti, izrod svoje familije lutajući po krčmama i najzabačenijim birtijama rodnog kraljevstva nudi svoj mač svakome kome su usluge te gvožđurije potrebne. On je sa svojim štitonošom, jedinim u celoj zemlji koji nije poverovao u klevete nanizane na leđa odbačenog iz zajednice, naleteo na tri starice zastašujućeg izgleda. On su mu ponudile duboku kesu navršenu zlatnicima ako pođe sa njima u crni zamak i oslobodi je od zveri kojima je okružena. Za tu uslugu, njen otac, vladar susednog kraljevstva će ga primiti u svoju vojsku i vratiti mu čast. 

mračna stripblog

Princeza Islen je bila prelepa, ali je imala jednu manu (a nije volela votku i kafanu ;)) – bila je ćerka kralja Gulvena koji je bio sasvim običan čovek i kraljice Meliren bića iz utrobe zemlje sa prelepim ljudskim delom do pojasa i zmijskim repom. Islen je biće sa fascinantnim licem i demonskim očima koje u trenutku dižu sve životinje šume, podzemlja i neba na njene neprijatelje. Islen je čak i nešto više od svoje majke biće snažnije volje i jače mentalne snage.

mračna stripblog

Iber (1971-2020) je radnju vodio laganim tokom bez nekih dugačkih dijaloga arhaično napisanih i snažnih unutrašnjih monologa od kojih pucaju sive moždane ćelije. I kada je radnji davao širi okvir, on je to na suptilan način veoma brzo ispričao u tablu ili dve, ponekad i do deset scena najviše, ali sažeto i svedeno, nenaporno. To je često veliki problem dela epske fantastike što su prekrcana ispraznim dijalozima i teškim monolozima o smislu zajednice, nastanku zla, dolasku večne tame i ostalih jebenih ideja koje su glupe da se ozbiljan čovek s pravom pita kome su i mogle u glavi nastati. Iber je svoj rad kalio na nekoliko strip ostvarenja (Le Legs de l’Alchimiste i Les Yeux VertsLa Sirène des Pompiers, Miss Pas Touche). Nažalost  2020. godine ovaj umetnik nas je napustio.

mračna stripblog

Što se tiče crtača Malijea (1973), njegov rad je sličan Loazelovom, a nije ni čudo jer je sa njim sarađivao na serijalima “U potrazi za Pticom Vremena” i ” Veliki mrtvac”. Postavka tabli, kolorit pa i lik i fizionomija likova u potpunosti odgovaraju dobrom Loazelu, često kritikovanom na našim prostorima. Pored saradnje sa Loazelom Malije je dugo kolorisao legendarni strip serijal Spiru.

“Mračna” je pre svega ljubavna priča, bajkovito ispričana i ilustrovana, u kojoj upravo te reči iskrene ljubavi, povik iz utrobe čežnje otklanja sile iz najdubljih i najmračnijih dubina zemlje i daje nadu likovima koja se zapravo ugasila. Strip je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća Čarobna knjiga 2022. godine kao 98. broj edicije Stari kontinent sa rodnoravnopravnim i korektno urađenim prevodom Bojane Janjušević.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x