“Treba ucmekati Ramireza”: Usisivačem protiv latino bandi

0

O ovom stripu možemo reći samo ovo – predobra radnja, prelep crtež, fantastičan zaplet, o raspletu ćemo neki drugi put.

ramireza stripblog

Prikaz stripa “Treba ucmekati Ramireza” Nikole Petrima

Nikola Petrimo je za sada uradio dva čina u ukupnih šest poglavlja priče o Žaku Ramirezu, uzornom građaninu arizonskog grada Falkon Siti i fenomenalnom majstoru koji radi na odeljenju za reklamacije fabrike usisivača Robotop osamdesetih godina 20. veka. Žak Ramirez je nem, tih, miran i povučen čovek, a prizanćete da se ocena stripa “Treba ucmekati Ramireza” u prvom pasusu prikaza i opis glavnog lika nikako ne podudaraju. Međutim, upravo je ova povučenost i dosadnjakovićevnost donela čitaocima mnogo dinamike, jer Ramirez možda nije onaj za koga ga smatraju?

Pročitajte: “Kitaja bluz”: Bluz odrastanja jedne nezasite omladine

Žaka Ramireza, uglednog građanina Falkon Sitija i radnika meseca u fabrici Robotop policija sumnjiči za učestvovanje u uništavanju fabrike, nekoliko ubistava i saradnju sa timom od dve banditkinje. Kako bismo govorili o događajima iz 1987. godine, moramo otići više od pola veka unazad, kada su se Karlos Rodrigez, lokalni kriminalni bos, i Riko Ramirez čovek za najdelikatnije poslove porodice Rodrigez dogovorili, kao već matori, da njihova deca Hektor i Diego preuzmu njihove uloge. Odmah na prvi pogled se videlo da Hektor nije dovoljno vispren kao njegov otac i da mu okupljanje prave ekipe, pouzdanog kruga ljudi i vođenje poslova neće biti baš jednostavan posao. Sa druge strane Diego je u poslu svoga oca bio, možda i bolji, kurčevito je nastupao, ali ipak, za razliku od oca, veoma umereno i staloženo. Znao je stati na loptu, drugim rečima. I na kraju ove istorijske priče, treba napomenuti da je Žak Ramirez Diegov sin, a porodica Ramirez, od kada se pamte, zarađuje za hleb ubijanjem. Čini se da se Žak nikada nije slagao sa porodičnom tradicijom, ali za sada se to možda samo čini.

ramireza stripblog

Radnja stripa oživljava dinamiku krimi filmova 1980-ih godina sa agresivnom akcijom koja umanjuje stripovsku formu maksimalno. Čitajući ovaj strip sa postavkom tabli, scenam i načinom njihovog smenjivanja stiče se utisak (možda ćemo preterati ali imamo pravo) da se gleda film. Praktično kao da ne postoji razlika između ova dva formata, jer se čovek toliko uživi u radnju da prevazilazi granice realnog sagledavanja stvari. Razlog tome je i u majstorski rađenom scenariju, organizaciji prostora i prelepo nacrtanim tablama, dekorima, blago karikaturalnom izgledu likova i nestvarnim predelima. Gradovi su poput onih iz igrica koje smo voleli kao klinci, a moteli i pumpe kao iz Wrong Turn-a (filmski horor serijal).

ramireza stripblog

Strip je toliko detaljan da se u njemu mogu pronaći stranice časopisa koji listaju likovi ili reklame za najnovije proizvode, a očitavanje QR koda na Youtube-u možete pronaći i promo snimke iz osamdesetih za usisivače. 

ramireza stripblog

Nikola Petrimo je rođen 1982. godine na oblasti Normandije (Francuska). Oprobao se u mnogim objastima vizuelne umetnosti, radio je na igrimaca Graymatter (2010) i Dishonored 2 (2016) kao i na strip serijalu Zombies: Néchronologies. U januaru 2015. godine je izdavačkoj kući Glena predložio koncept za “Treba ucmekati Ramireza”. 

Izdavačka kuća Čarobna knjiga je 2021. godine u 51. i 66. broju edicije Stari kontinent objavila prvi i drugi čin stripa “Treba ucmekati Ramireza” i time otvorila domaćoj publici u odličnom povezu i na kvalitetnom papiru. Godinu dana ranije izdavanje ovog stripa na isti način pokrenula i Fibra tako da imamo sada na domaćem tržištu dve verzije stripa na “naškom” pa koja se kome dopadne.

ramireza stripblog

Ramirez je definitivno multitalentovana ličnost, a strip je pravi pokazatelj da se i krimi žanru može prići na jedan savremen način iako je radnja manje više klasična.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x