Kako je u početku izgledao štit Kapetana Amerike i zašto se promenio

0

Štit Kapetana Amerike je jedno od najpoznatijih superherojskih oružja.

Štit Kapetana Amerike sa belom zvezdom u sredini, unutar plavog, crvenih i belih koncentričnih krugova je oružje koje Kapetan Amerika koristi za napad, isto koliko i za odbranu. Štit je praktično neuništiv, a sastoji se od vibranijuma, legure čelika i nepoznatog trećeg katalizatora.

Američka vlada je angažovala američkog metalurga dr Majrona Meklejna da stvori neprobojnu supstancu za tenkove tokom Drugog svetskog rata. On je pokušavao je da usavrši neuništivu leguru jaku poput legendarnog adamantina, od kojeg je napravljen Herkulov zlatni buzdovan. Dr Meklejn se nadao da će ta legura obezbediti izrazitu prednost u oklopima američkih ratnih mašina tokom Drugog svetskog rata. 

Doktor je neumorno radio, koristeći leguru čelika, danas poznatu kao proto-adamantijum i nepoznati metal, sada poznat kao vibranijum. Dok je doktor spavao, usled njegove iscrpljenosti, nepoznati faktor je prouzrokovao vezivanje metala sa kojima je radio. Meklejn nikada nije uspeo da duplira proces zbog svoje nesposobnosti da identifikuje još uvek nepoznat faktor koji je igrao ulogu u njemu. Štit je Kapetanu Americi dodelila vlada nekoliko meseci nakon početka njegove karijere. Vlada SAD je ofarbala štit u svom poznatom crveno-belo-plavom stilu, a štit je Kapetanu Americi urušio predsednik Frenklin Delano Ruzvelt.

Metalurg Majron Meklejn se po prvi put pojavio u Avengers #66, u maju 1969, dok je Ruzvelt uručio štit Kapetanu Americi u Captain America #255, u martu 1981. Zanimljivo je što je Majron Meklejn izlio štit u obliku diska u zvaničnoj priči o poreklu štita, ali je on ipak izgledao drugačije kada se prvi put pojavio zajedno sa Kapetanom Amerikom davne 1941.

Pročitajte: Zašto Betmen i Supermen nisu bili članovi Justice Society of America?

Na kultnoj naslovnici na kojoj Kapetan Amerika nokautira Hitlera, superheroj je nosio štit u obliku trougla. Već u drugom izdanju trouglasti oblik je zamenjen sada dobro poznatim štitom u obliku diska. Ali zašto?

U to vreme MLJ Magazines je izdavao stripove o još jednom patriotski nastrojenom superheroju pod imenom The Shield. On je debitovao u Pep Comics #1, u januaru 1940. godine, skoro godinu dana pre samog Kapetana Amerike.

Usled pritužbi koje su iz MLJ Magazines (današnji Archie Comics) imali prema Timely Comics (današnji Marvel Comics), gde su ukazivali na to da trouglasti štit Kapetana Amerike previše podseća na grudni oklop njihovog superheroja, The Shield-a, Timely Comics odlučuje da promene izgled Kapetanovog štita već u drugom broju i on tada dobija oblik diska.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x