Zašto Betmen i Supermen nisu bili članovi Justice Society of America?

0

Uprkos svojoj ogromnoj popularnosti, Betmen i Supermen nisu bili deo prvog DC-ijevog superherojskog tima, Justice Society of America.

Uprkos tome što su dva najveća heroja na spisku DC Comicsa, Supermenu i Betmenu je bilo zabranjeno da postanu zvanični članovi prvog tima superheroja izdavača, Justice Society of America. Liga pravde je nesumnjivo najpoznatiji tim superheroja u DC Comics-u, ali nije bio prvi.

Tokom Zlatnog doba, junaci sa neverovatnim sposobnostima obukli su čudne kostime i udružili se da bi stvorili Justice Society of America. Prvi tim superheroja u istoriji prvenstveno se fokusirao na borbu protiv Hitlera i sila Osovine tokom Drugog svetskog rata.

Justice Society of America su se po prvi put pojavili u All-Star Comics #3, koji je napisao Gardner Fox i ilustrovao Everett E. Hibbard, gde se tim po prvi put okupio na tajnom sastanku sedištu jednog hotela u Njujorku. JSA nije bio samo prvi tim superheroja, već je bio i prvi krosover među kompanijama jer su u to vreme neke od likova objavljivali All-American Publications i National Allied Publications, a ne samo DC Comics. Osnivački članovi tima bili su Atom, Docor Fate, Flash, Green Lantern, Hawkman, Hourman, Sandman i Spectre.

Prema timskim pravilima odštampanim u All-Star Comics-u #5, svaki lik koji dobije sopstveni strip serijal bi bio primoran da napusti All-Star Comics i njihovo članstvo u JSA-u se degradira na „počasni“ status. Svaki lik koji je imao sopstveni serijal smatran je nepodobnim za uključivanje u JSA zbog opasnosti od prekomernog izlaganja likova. Koncept serijala JSA tada je bio da promoviše likove iz stripova drugog reda. Iz tog razloga, Supermen i Betmen su ustanovljeni kao „počasni“ članovi JSA, ali im nije bilo omogućeno da se zvanično pridruže timu kao stalni članovi.

Pročitajte: Kako se Džoker umalo pojavio u stripu o Sendmenu

Održano je i promotivno glasanje u All-Star Comics #4 gde su čitaoci slali razglednice glasajući za člana JSA koji zaslužuje svoj  solo serijal stripova. Fleš je pobedio u anketi sa većinom od 10.000 glasova i dobio je sopstveni tromesečni solo serijal All-Flash. Fleš je imao izrazitu, i verovatno planiranu, prednost u odnosu na svoje saigrače kao lider JSA tokom izbora. U skladu sa pravilima All-Star Comics-a, urednici su uklonili Fleša iz serije uz kontinuirano objašnjenje da treba da se fokusira na svoje dužnosti u Keyston City-u. Green Lantern je postao drugi predsednik JSA u All-Star Comics #7 pre nego što je dobio u svoj solo serijal kasnije iste godine. Konačno, Hawkman je postao najduži lider JSA iako se pojavljivao u nekim pričama Flash Comics-a, ali nikada nije dobio sopstveni serijal tokom Zlatnog doba.

Predvidljivo, politika izbacivanja i zabrane popularnih likova nije bila održiva i popularnost Justice Society of America je izbledela ranih 1950-ih. Kontinuitet Justice Society of America je na kraju prebačen u Zemlju-2 da bi se u glavnom kontinuitetu napravio prostor za Ligu pravde, koja se sastojala sada najpopularnijih superheroja i uključivala je Supermena i Betmena u njihovim punopravim ulogama kao dva lidera tima.

Korišten materijal sa portala Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x