Kako se Džoker umalo pojavio u stripu o Sendmenu

0

Nil Gejmen otkriva kako se Džoker umalo pojavio u stripu Sandman #5 i zbog čega se to ipak nije dogodilo.

Kako se Džoker umalo pojavio u stripu o Sendmenu

Sendmen Nila Gejmena možda prati iskušenja i muke Morfeja u bogatom svetu mašte i imaginacije, ali ono što publika često smetne s uma kada je ovaj strip u pitanju, to je da se zapravo odvija unutar DC-ijevog stripovskog univerzuma. Nil Gejmen je za Rolling Stone na pitanje kakva je veza Sendmena sa ostatkom DC-ijevog univerzuma otkrio kako je Džoker, najpoznatiji negativac DC-ijevog univerzuma trebalo da se pojavi u stripu o Sendmenu.

„Primer bi bio na početku petog izdanja Sendmena, Doktor Sudbina beži iz ludnice Arkam i treba da se susretne sa Džokerom. Napisao sam i uklopio celu ovu sekvencu sa Džokerom i odjednom sam dobio telefonski poziv gde mi govore ‘o ne, Džoker je upravo nestao u vodama reke Gotam, veruje se da je mrtav’, na šta ja kažem ‘pa, on nije mrtav, to je Džoker, vratiće se’, a oni mi onda kažu ‘da, ali tehnički je trenutno mrtav, tako da morate da iskoristite nekog drugog’, na šta ja kažem ‘ali to je Džoker, bio je dobar… Ali okej…’ , zasučem rukave i umesto Džokera ubacim Strašilo”, objašnjava Gejmen.

Gejmen je dodao da je iz tog razloga i problematike sa glavnim kontinuitetom sve više udaljavao Sendmena od drugih poznatih DC-ijevih likova, ističući da nije hteo sebe da muči time da mora da menja stvari u Sendmenu i da ponovo piše neke sekvence jer je neki drugi scenarista upravo bacio Džokera u vode reke Gotam. 

Pročitajte: “The Sandman”: Popustite malo!

Džoker se ipak na neki način pojavio jer ga je Strašilo pomenuo. Dok Doktor Sudbina beži iz Arkama nailazi na Strašila koji visi na omči u ludnici Arkam i njih dvojica imaju malo ćaskanje u kome Strašilo spominje Džokerovo odsustvo: ,,Ako vidiš Džokera, reci mu da požuri natrag. Prvi april nije zanimljiv bez njegovi šala.”

Džoker se nije pojavio u Sendmenu br. 5 jer je taj broj izašao u martu 1989. Džoker je u stripu Betmen: Smrt u porodici iz 1998. ubio drugog Robina, Džejsona Toda i u tom stripu je nakon sukoba sa Betmenom pao iz helikoptera u vode reke Gotam. U glavnom kontinuitetu DC-ijevog strip univerzuma se smatralo da je Džoker mrtav, sve dok se ponovo nije pojavio u Batman #442, stripu koji je objavljen u decembru 1989.

Korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x