Neke zamljivosti o X-Men koje možda niste znali

0

X-Meni su od svog nastanka oduvek bili jedna od najvoljenijih i najpopularnijih superherojskih grupa. Dugo vremena se nijedan strip nije prodavao bolje od X-Mena.

Zato vam donosimo listu raznih zanimljivosti o X-Menima koje možda niste znali.

  • Prvobitno je trebalo da se zovu Merry Mutants, ali je od Stena Lija zatraženo da se promeni naslov stripa iz straha da publika možda neće znati šta znači reč mutant, iako je reč bila već uveliko prisutna u Marvelovim stripovima. Umesto Merry Mutants, svetu su predstavljeni X-Men 1963. godine.
  • Najpoznatiji član X-Mena zapravo nije bio član ovog superherojskog tima prvih 10 godina. U pitanju je naravno Wolverine. On se po prvi put pojavio 1974. i to na stranicama stripa o Hulku, a član X-Men tima postaje tek 1975. godine. Ubrzo postaje najpopularniji mutant koji dobija svoje solo serijale i redovno učestvuje u raznim drugim Marvelovim naslovima, krosoverima i spin-off serijalima.
  • Gotovo svaki član X-Men tima ima svoj prepoznatljiv izgled. Kada su se tek pojavili, svi su nosili žuto plave spandex kostime. 
  • Tim X-Mena se drastično menjao kroz decenije. Mnogi likovi su odlazili i dolazili kroz godine, ali prva postava koja je predstavljena u stripovima bili su Cyclops, Marvel Girl/Jean Grey, Beast, Angel i Iceman.

  • Deadpool nije mutant. Jedan od najpoznatijih likova koji je proizišao iz X-Men stripova je svakako Deadpool, stoga ne čudi to što ga mnogi povezuju sa mutantima i misle da je on jedan od njih. On to nije. On nema mutantski X-gen i nije rođen sa supermoćima. Oni koji su vršili eksperimente na njemu su u njegov DNK utkali sintetičku verziju Wolverine-ovog faktora zaceljivanja. Stoga je on mutacija, a ne mutant.
  • U filmu X-Men: First Class smo videli priču u kojoj je Charles Xavier odrastao sa jednom od najpoznatijih negativaca iz X-Men stripova, Mystique. U stripovima to nije slučaj, ali je zapravo odrastao sa jednim drugim negativcem, a to je njegov polu-brat Juggernaut. 
  • Još jedna zanimljivost vezana za proferosa Chalresa Xaviera je to da on u stripovima nije Britanac, kako su to filmovi predstavili. Publika će zauvek pamtiti sjajne performanse ensleskih glumaca Patrika Stjuarta i Džejmsa Mekavoja u ovoj ulozi, ali Xavier u stripovima je ipak Amerikanac. zanimljivosti

Pročitajte: Aquaman i Namor – Razlike između Marvelovog i DC-ijevog kralja Atlantide

  • Mystique je jedna od prvih LGBT likova na stranicama nekog mejnstrim naslova. Osim što je biseksualna, ona je takođe i trans osoba. Uz to je i starija nego što mnogi znaju. Rođena je još u 19. veku i prvobitno je živela kao muškarac. Pored toga, ona je majka od Rogue i Nightcrawlera. zanimljivosti

  • X-Men stripovi nikada nisu bežali od tema kao što su seksizam ili rasizam. Od samog početka, kokreatori Sten Li i Džek Kirbi koristili su mržnju prema mutantima kao alegoriju za rasne tenzije u Sjedinjenim Državama.
  • X-Meni su isto tako često alegorija na netrpeljivost prema LGBT osobama. Ovo je najbolje pokazao reditelj Brajan Singer u drugom nastavku filmske franšize pod nazivom X2. U ovom filmu Iceman skuplja hrabrost da prizna svojim roditeljima da je mutant, a njihova reakcija je ono kroz šta gej osobe najčešće prolaze kada odluče da priznaju roditeljima da su gej.
  • Jesu li Scarlet Witch i Quicksilver mutanti ili ne? Ovo je i dalje jedna od teških tema kada su Marvelovi stripovi u pitanju. Oboje su Magnetova deca. Oboje su predstavljeni u X-Men stripovima. Ipak, Scarlet Witch je poznatija po svojoj karijeri u Osvetnicima. Čak su i scenaristi u Marvelo rešili da promene ploču kada je Wanda počela da tvrdi da ona i Pietro nisu Magnetova deca i da su moći dobili drugim putem. Odgovor na pitanje je i dalje neodređen. Ispada da su mutanti i nisu, zavisi kako scenaristima odgovara.
  • X-Men #1 iz 1991. godine je jedan od najprodavanijih stripova ikad koji je prodat u skoro 8.2 miliona primeraka.
  • Majkl Džekson je silno želeo i lobirao da dobije ulogu Charlesa Xaviera u prvom X-Men filmu. zanimljivosti

  • Marvel je prvobitno smatrao strip-serijal X-Men drugorazrednim naslovom pa je čak i otkazan 1969. Serija je postala popularna tek nakon što je ponovo pokrenuta 1976. godine, sa uglavnom novim timom koji je uključivao Storm i Wolverine-a.
  • Publika je verovala da su Wolverine-ove kandže napravljene od metala adamantijuma. I to su mislili sve dok Magneto nije iskoristio svoje moći da izvuče sav adamantijum iz Loganovog tela ostavivši ga tako sa običnim koščatim kandžama. Wolverine je potom koristio obične kandže od kostiju narednih 5 godina u stripovima.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x