Zašto je Dejvid Bouvi inspirisao Nila Gejmena za lik Lucifera?

Lucifer je jedan od onih strip likova za koje se pomisli da će biti “epizodni”, a na kraju privuku veliku pažnju i dobiju serijal i steknu veliku popularnosti.

nila gejmena stripblog

Nil Gejmen je Lucifera stvorio 1989. godine u četvrtom nastavku kultnog strip serijala “Sendmen” –  “Dream of the Endless”. 

Lucifer je stvoren po liku Dejvida Bouvija, popularnog muzičara iz tog doba. Ovo je činjenica koja je vrlo dobro poznata stripoljupcima, ali zašto je Gejmen stvorio Lucifera baš po Bouvijevom liku?

-Zamislio sam Lucifera kao anđela narkomana, i Bouvijev lik je bio najbliži tome, izjavio je jednom prilikom Nil Gejmen, a DC Comics je to objavio putem foto objave na svom Instagram profilu. 

Više o Luciferu: Lucifer: Od epizodnog lika u Sendmenu, do vlastitog serijala uz paklene moći!

Da podsetiomo, Lucifer se u Sendmenu odrekao ključeva Pakla i predao ih protagonisti serijala, a konačna kontrola nad Paklom je prešla na anđela tišine Dumu i onoga koji je postavljen nad onima koji se dižu – Ramielu. 

Svoj prvi veći samostalni serijal Lucifer dobija 2001. godine, a u njemu je predstavljen kao sofisticiran gospodin sa veštinom snalaženja u svetu, veoma lukav i vispren koji vodi piano bar “Lux” u Los Anđelesu. U vođenju tog posla mu pomaže devojka, ljubavnica Mejzekin, demonka direktan potomak Lilit. Samaelu ne preza ni od koga, ne poštuje Božje zakone i veoma je agresivan, nasilan, osvetnički raspoložen, krut i okrutan. On je svestan toga da mu je otac Bog i da je on jači od njega, te da ga može ubiti, i zbog toga se čitav serijal pita zašto to zapravo i ne uradi. On je obdaren mnogim natprirodnim moćima kojima manipuliše sa lakoćom.

Ovaj narkoman, ali anđeo inspirisan je jednim od ikona rok i pop scene dvadesetog veka, a što se više upoznajete s njim, to više shvatate razlog zbog kojeg je Gejmen upravo Bouvija uzeo kao lik i ličnost koja će ga inspirisati za ovakav, đavolski lik.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x