Lucifer: Od epizodnog lika u Sendmenu, do vlastitog serijala uz paklene moći!

0

On je vladao Paklom odmah nako što se probudio, tri sekunde posle stvaranja tog užarenog mesta.

Lucifer stripblog

Deset milijardi godina vodio je taj vreli kazan i postajalo mu je sve teže i napornije trpeti sve stereotipe i izmišljotine koje su se rađale pred njim. Najviše ga je potresalo to što su za njega govorili da trguje ljudskim dušama, da grešnike privodi sebi i osuđuje ih na večne muke. 

Pročitajte: “Prokleti: Pre poplave” – Prkositi onome ko sve čuje i sve vidi

Stvoren je 1989. godine u četvrtom nastavku Sendmena, Nila Gejmena “Dream of the Endless”, po liku Dejvida Bouvija, a svoju solo karijeru je započeo pričama scenariste Majka Kerija u mini serijalu 1999. godine, a kasnije je nastavio put stripskog junaka u okviru Vertiga izdavačke kuće DC Comics. Reč je o Samaelu Morningstaru Luciferu. 

Lucifer stripblog

Lucifer se u Sendmenu odrekao ključeva Pakla i predao ih protagonisti serijala, a konačna kontrola nad Paklom je prešla na anđela tišine Dumu i onoga koji je postavljen nad onima koji se dižu – Ramielu. 

Svoj prvi veći samostalni serijal Lucifer dobija 2001. godine, a u njemu je predstavljen kao sofisticiran gospodin sa veštinom snalaženja u svetu, veoma lukav i vispren koji vodi piano bar “Lux” u Los Anđelesu. U vođenju tog posla mu pomaže devojka, ljubavnica Mejzekin, demonka direktan potomak Lilit. Samaelu ne preza ni od koga, ne poštuje Božje zakone i veoma je agresivan, nasilan, osvetnički raspoložen, krut i okrutan. On je svestan toga da mu je otac Bog i da je on jači od njega, te da ga može ubiti, i zbog toga se čitav serijal pita zašto to zapravo i ne uradi. On je obdaren mnogim natprirodnim moćima kojima manipuliše sa lakoćom.

Lucifer stripblog

Ovaj đavoliki lik je jasan u svojim namerama, kada ih smisli, ali ne igra na sigurne partije, nikada ne razmišlja o posledicama svojih postupaka, ne zna šta znači šef i niko mu ne može stati u kraj. Tema celog serijala se vrti oko problema kontrole slobode volje, jer predodređenost njegovog postojanja podrazumeva ponašanje tiranina, ugnjetača, bezosećajnog nasilnika. 

SVA STRIP BLOGOVA IZDANJA: OVDE

Njegove moći su određene stvaranje, odnosno kreacionističkim postupkom i samim tim ih ima bezgranično, drugim rečima, svemoćan je. On moze da pretvara materiju u oblike koje želi, jednom prilikom je iskoristio energiju Velikog praska nastalu stvaranjem njegovog brata Majkla i pretvorio je u novi univerzum. Međutim, sposobnosti su mu ograničene snagom njegovog stvoritelja. Bog ga je stvorio, kao i sve anđele, više, niže i pale, ali Lucifer ima manje moći od vojske viših anđela u Božjem svetu.

Lucifer se pojavljivao i u filmskim i serijskim ostvarenjima, kao što je serija The Flash u epizodi “Crisis on Infinite Earths: Part Three”, kao i u adaptacijama John Constantine i The Sandman. 

Lucifer je kompleksan lik, njegova priroda je veoma teška za razumeti, ali svakako ima zanimljivu radnju i vredan je pažnje za ljubitelje Biblijskih likova koji su obrađeni na kreativnom polju stripa.

POGLEDAJTE I OVO: 
https://www.youtube.com/watch?v=F26i8OxL5vg
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x