Lucifer: Od epizodnog lika u Sendmenu, do vlastitog serijala uz paklene moći!

On je vladao Paklom odmah nako što se probudio, tri sekunde posle stvaranja tog užarenog mesta.

Lucifer stripblog

Deset milijardi godina vodio je taj vreli kazan i postajalo mu je sve teže i napornije trpeti sve stereotipe i izmišljotine koje su se rađale pred njim. Najviše ga je potresalo to što su za njega govorili da trguje ljudskim dušama, da grešnike privodi sebi i osuđuje ih na večne muke. 

Pročitajte: “Prokleti: Pre poplave” – Prkositi onome ko sve čuje i sve vidi

Stvoren je 1989. godine u četvrtom nastavku Sendmena, Nila Gejmena “Dream of the Endless”, po liku Dejvida Bouvija, a svoju solo karijeru je započeo pričama scenariste Majka Kerija u mini serijalu 1999. godine, a kasnije je nastavio put stripskog junaka u okviru Vertiga izdavačke kuće DC Comics. Reč je o Samaelu Morningstaru Luciferu. 

Lucifer stripblog

Lucifer se u Sendmenu odrekao ključeva Pakla i predao ih protagonisti serijala, a konačna kontrola nad Paklom je prešla na anđela tišine Dumu i onoga koji je postavljen nad onima koji se dižu – Ramielu. 

Svoj prvi veći samostalni serijal Lucifer dobija 2001. godine, a u njemu je predstavljen kao sofisticiran gospodin sa veštinom snalaženja u svetu, veoma lukav i vispren koji vodi piano bar “Lux” u Los Anđelesu. U vođenju tog posla mu pomaže devojka, ljubavnica Mejzekin, demonka direktan potomak Lilit. Samaelu ne preza ni od koga, ne poštuje Božje zakone i veoma je agresivan, nasilan, osvetnički raspoložen, krut i okrutan. On je svestan toga da mu je otac Bog i da je on jači od njega, te da ga može ubiti, i zbog toga se čitav serijal pita zašto to zapravo i ne uradi. On je obdaren mnogim natprirodnim moćima kojima manipuliše sa lakoćom.

Lucifer stripblog

Ovaj đavoliki lik je jasan u svojim namerama, kada ih smisli, ali ne igra na sigurne partije, nikada ne razmišlja o posledicama svojih postupaka, ne zna šta znači šef i niko mu ne može stati u kraj. Tema celog serijala se vrti oko problema kontrole slobode volje, jer predodređenost njegovog postojanja podrazumeva ponašanje tiranina, ugnjetača, bezosećajnog nasilnika. 

SVA STRIP BLOGOVA IZDANJA: OVDE

Njegove moći su određene stvaranje, odnosno kreacionističkim postupkom i samim tim ih ima bezgranično, drugim rečima, svemoćan je. On moze da pretvara materiju u oblike koje želi, jednom prilikom je iskoristio energiju Velikog praska nastalu stvaranjem njegovog brata Majkla i pretvorio je u novi univerzum. Međutim, sposobnosti su mu ograničene snagom njegovog stvoritelja. Bog ga je stvorio, kao i sve anđele, više, niže i pale, ali Lucifer ima manje moći od vojske viših anđela u Božjem svetu.

Lucifer se pojavljivao i u filmskim i serijskim ostvarenjima, kao što je serija The Flash u epizodi “Crisis on Infinite Earths: Part Three”, kao i u adaptacijama John Constantine i The Sandman. 

Lucifer je kompleksan lik, njegova priroda je veoma teška za razumeti, ali svakako ima zanimljivu radnju i vredan je pažnje za ljubitelje Biblijskih likova koji su obrađeni na kreativnom polju stripa.

POGLEDAJTE I OVO: 
https://www.youtube.com/watch?v=F26i8OxL5vg
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x