“Vraćam se kao Nihterida” – Grčka verzija Betmena

0

Možete li da zamislite Betmena koji sedi po kafanama sa običnim narodom, ispija vino i peva serenade ženama? Betmena koji ne izaziva strah i trepet kod kriminalaca, već podsmevanje i sramotne komentare?

Prikaz stripa “Vraćam se kao Nihterida” autora Petrosa Hristujalisa u izdanju 300 Čuda

Takav Betmen postoji i glavni je lik u stripu grčkog autora Petrosa Hristujalisa koji je kod nas objavljen pod nazivom “Vraćam se kao Nihterida”.

Mnogi bi na prvu pomislili da je u pitanju parodija, ali nije. Hristujalis postavlja svog glavnog lika u ambijent posleratne Grčke 50-ih godina. Kapetan Nihterida je buržuj, koji paradira unaokolo u kostimu šišmiša i meša se sa običnim narodom. Kao što rekosmo, on ne uteruje strah u kosti kriminalcima i ne odaje osećaj superheroja kakav bi želeo. 

Knjiga koju objavljuje izdavačka kuća 300 Čuda sastoji se iz tri priče. Prva je u suštini parodija na Betmena u kojoj je on predstavljen iz jedne drugačije perspektive. Već u prvom broju upoznali smo Kapetana Nihteridu, njegovo poreklo, mrzovoljnog batlera Alberta, umesto Alfreda, njegovu verziju Robina iliti Gugutku, betmobil i njegov veliki dvorac pokraj mora u kome se nalazi njegova verzija bet-pećine.

Hristujalis ipak bira da ne nastavlja da pravi parodiju na ostale likove i negativce iz Betmenovog bogatog opusa, već nastavlja da istražuje Grčku 50-ih, nakon građanskog rata i da ispriča svoje priče u njoj. Tako se Nihterida odvaja od svog uzora i postaje novi formirani lik čudnog, neobrijanog čoveka sa velikim stomakom, srednjih godina, obučenog u kostim šišmiša koji luta u želji da bude popularni heroj. 

Pročitajte: Tank Girl: Tenkistkinja poganog jezika!

On sedi u tavernama, ispija recine (tradicionalno grčko vino), dobija batine, zaljubljuje se i uživa u tradicionalnoj rebetiko muzici. Kada bdi na krovovima, Nihterida ne vidi Gotam nego veš, gaće na žici koje se suše, dimnjake, crepove, nepokrivene krovove, barake i dvorišta sa bunarima u crno-beloj i razrušenoj Atini koja se bori da savlada traumu okupacije i građanskog rata. Njegovi neprijatelji nisu Džoker, Dvoliki, Pingvin i Zagonetač, već sitni kriminalci, džeparoši, pijanice i ulične mačke.

Njegova nastojanja da postane poznati heroj često nailaze na prekor i neodobravanje njegovog batlera Alberta jer ovaj ne odobrava mešanje njega, buržuja, sa običnim proletarijatom. Iako se Hristujalis odvojio od početne parodične stigme, same avanture Kapetana Nihteride su jako zanimljive i dovoljno dobro lokalizovane. Nihterida nije heroj koji će spasiti svet od katastrofa biblijskih razmera, nuklearnih ratova, invazija vanzemaljaca i paranoičnih vladara, ali bar uspeva da pomogne nekim običnim ljudima. 

Svojim crno-belim crtežom, koji nije nimalo svetao, Hristujalis čini Grčku krajnje negostoljubivim mestom za jednog superheroja. On ne želi da ulepšava prošlost, već je prikazuje iskreno. Detalji prikazivanja ovakve Grčke su često dobro skriveni. On jednakom, veštom linijom jednako predstavlja komične i tragične scene. Lica su karikaturalna i ekspresivna. 

“Vraćam se kao Nihterida” je zaista zanimljiv strip koji u suštini komentariše jedan složen i nesrećan period grčke istorije kroz paranoične avanture otuđenog, inače veoma dopadljivog i ambicioznog čoveka srednjih godina.

“Vraćam se kao Nihterida” je za domaće tržište 2021. godine objavila izdavačka kuća 300 Čuda u integralnom izdanju od 246 stranica, u formatu 175x248mm, tvrdih korica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x