Koji strip junak je bio inspiracija za stvaranje Cat Claw?

1

Više puta smo pisali o jugoslovneskoj superherojini Cat Claw, koja je proizošla iz crtačkog pera našeg strip autora Baneta Kerca.

Mnoge činjenice smo o njoj istakli i svašta rekli, ali ovu smo nekako uvek usput spominjali, a to je svakako greška koju želimo ispraviti. 

Kada se rodi neki strip junak jedno od osnovnih pitanja, koje se samo nameće jeste to kako je nastao taj junak, odakle ideja i kako je došla inspiracija za priče?

Pročitajte: Najveće heroine evropskog stripa: Cat Claw

Kada je u pitanju Karolina Konor – Cat Claw nastajala osnovna inspiracija Banetu Kercu (on je to spominjao više puta u različitim intervjuima) je bio Spajdermen. Spajdermena je ujeo radioaktivni pauk i on je postao čovek-pauk, a studentkinju Karolinu Konor je ogrebala radioaktivna mačka i ona se pretvorila u ženu-mačku koja skače po krovovima i penje se uz fasade. 

Međutim, njen nastanak jeste vezan neposredno za nosioca Marvelovih stripova, ali ona je prositekla iz težnje redakcije dečjih novina da se u Jugoslaviji prave stripovi koji će biti pandani Marvelovim junacima. Naravno, zašto plaćati Marvel, kad i mi imamo talentovane ljude koji znaju svoj posao. Na ovu ideju, Banetu Kercu su sinule tri ideje. Prvi predlog je bila ženska junakinja po imenu Gea, a za nju je inspiracija došla od Crvene Sonje, sledeći je čovek-mašina Sajborg i na kraju Cat Claw. Koliko je to bio ozbiljan predlog vidi se i iz toga što su Dečje novine računale na to da se za svaki strip napravi ekipa kao u marvelu – scenarista, crtač olovkom, tušer, kolorista i upisivač teksta. 

cat claw stripblog

Međutim, kako je Bane poslao beogradskim crtačima po nekoliko tabli svakog od ovih predloga stripova, a oni se nisu pretrgli u ozbiljnom radu na stripu, te se doneo zaključak da nema prostora za ovakav način rada. Bane se dogovorio sa Tozom Obradovićem da zadrže jednog i zadržali su Cat Claw. 

Prva epizoda Cat Claw objavljena je pod naslovom “Otrovne kandže“ (1981. godine, Yu strip), a napisano je 44 nastavka priče. Serijal je živeo do 1994. godine, objavljivan je u Turskoj, Americi, Norveškoj, Švedskoj, Holandiji i Francuskoj. Do sada je sklopljeno 11 integrala o Cat Claw.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bane Kerac
Bane Kerac
1 year ago

Male ispravke, ako dozvolite.
Bane je zasluzan za graficki prikaz likova ali Gea, Sajborg i Cat Claw su proizisli kao koncepti
iz razgovora Baneta, Toze Obradovica i urednika Yu stripa SIbina Slavkovica.

Redakcija Yu stripa je razdelila desetak olovkiranih tabli beogradskim crtacima za probu.
Nijedan nije ozbiljno shvatio posao a kukali su u ”Mazestiku” kako ih niko ne voli 😀
Kata je ”licila” na Spajdermena u prvih sedam epizoda a onda se sasvim osamostalila.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x