Najveće heroine evropskog stripa: Cat Claw

0

Kada je studentkinju biologije Karolinu Konor ogrebala mačka ozračena zracima sigma-trona ona je postala superhroina – Cat Claw.

cat stripblog

Ovaj jedinstveni strip su na zahtev YU strip magazina stvorili scenarista Svetozar Obradović i crtač Branislav Kerac 1981. godine. Strip je defakto inspirisan superherojskim žanrom koji je na naše prostore došao pretežno iz DC Comics i Marvel Comics, američkih izdavačkih kuća, pre svega Marvelom, prema njenom postanku, tako što ju je ogrebala životinja sa negativnim zračenjem, poput Spajdermena ili sličnih strip junaka. 

Pročitajte: Cat Claw: Jugoslovenskom stripu je bio potreban superheroj, a onda je došla ona!

Iako je YU strip imao najbolju inicijaticu, da se stvori tim od nekoliko umetnika koji će raditi ovaj strip, ipak su se na poziv odazvali samo spomenuti scenarista Svetozar Obradović i crtač Baner Kerac, dok su ostale kolege smatrale ideju nezanimljivom. Oni su Svetozar Obradović i Kerac odlučili da “YU stripu” predlože tri različiuta stripa: “Gea”, “Cat Claw” i “Cyborg”. Svaki od ovih likova je bio inspirisan nekim od već postojećih strip likova, Gea je bila inspirisana Crvenom Sonjom, Cat Claw je ženska verzija Spajdermena i Cyborg koji doduše tada nije imao svoju neposrednu inspiraciju. Kerac je u olovci uradio nekoliko tabli svakog od predloga, ali pošto je već bio zauzet Kobrom i još nekim projektima, Cat Claw, kao njemu najbliži lik se iskristalisala i ostala kao jedina tema za realizaciju.

cat claw stripblog

Moći Cat Claw se ogledaju u tome što je postala prava pravcata žena koja ima mačje nokte koje može da uvlači i izvlači po potrebi, ima dugačke noge i jako telo, obdarena je sposobnošću penjanja po građevinama i izuzetno je snažna. Cat Claw ima plave rukavice i čizme, plavu masku, samo preko očiju, ima crni triko ili kupaći i crvene (kurvinjske), mrežaste čarape koje redovno cepa. Cepanje čarapa je jedan od razloga njenog nezadovoljstva i onoga što joj da najveću snagu u njenoj borbi.

Pročitajte: Najveće heroine evropskog stripa: Nataša

Ipak Svetozar Obradović je scenarisao samo na prvoj epizodi, kasnije je rad na pričama preuzeo Slavko Draginčić, ali je Kerac ubrzo ostao sam i to mu je dalo slobodu da sa Cat Claw čini šta hoće, ali bukvalno šta hoće. Strip je pun humorističnih scena, likova i neverovatnih, apsurdnih skečeva, koji daju pečat originalnosti ovom stripu. Strip se često može shvatiti kao parodija nekog događaja, ideje ili slično.

Prva epizoda Cat Claw objavljena je pod naslovom “Otrovne kandže“ (1981. godine), a napisano je 44 nastavka priče. Serijal je živeo do 1994. godine, objavljivan je u Turskoj, Americi, Norveškoj, Švedskoj, Holandiji i Francuskoj. Do sada je sklopljeno 11 integrala o Cat Claw.

A o čuvenom dvanaestom albumu je Bane Kerac u diktafon novinara Strip Bloga govorio: 

-Sada sam angažovan na Zagoru, to je što bi se reklo “full time” posao, tako da nema mnogo vremena za skretanje u stranu, ali se ipak nađe. Ja sam autor starog kova, imam svoje likove i ne moram da ih uzimam iz književnosti. Sada se bavim mišlju da ipak završim taj čuveni dvanaesti album Cat Claw, ali ne želim ništa da obećam. Za sada ne razmišljam ozbiljno o samostalnom stripu, pošto sa Buratinijem pripremam još jednu epizodu, da li će biti u nekom kolor izdanju kao ova, ili će je objaviti u nekom “maxi” ili redovnom izdanju to se ne zna, ali ja i Moreno radimo polako, pa ćemo videti kako će to ispasti.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x