Cat Claw: Jugoslovenskom stripu je bio potreban superheroj, a onda je došla ona!

2

Cat Claw je strip kojeg su osmislili scenarista Svetozar Toza Obradović i crtač Branislav Kerac 1981. godine.

cat claw stripblog

Strip je nastao na zahtev magazina “YU strip”, jer je redakcija želela da se u sadržaju časopisa nalazi strip, koji će stvarati domaći autori, a koji će biti inspirisan superherojskim likovima iz Marvelovog i DC-jevog stripskog univerzuma.

Ideja je bila da se kao i u velikim redakcijama, poput spomenute dve velike, američke izdavačke kuće formira tim umetnika u kojima će jedni pisati scenario, drugi raditi olovku, a treći tuš. Međutim, to nije išlo tako lako.

Pročitajte: Billy The Pljuc: Kortoovski pogled i Klint-Istvudska, večno upaljena cigareta

Ono što je veoma interesantno napomenuti, jeste to da su se na poziv “YU strip” magazina odazvali samo Svetozar Obradović i Branislav Kerac. Za ostale kolege ovaj strip nije bio dovoljno interesantan da bi prihvatili taj posao, šta više, u jednom tekstu na internetu se može pronaći i to da su ostali umetnici “sa gađenjem” odbijali ovaj posao. Zato su Svetozar Obradović i Kerac odlučili da “YU stripu” predlože tri različiuta stripa: “Gea”, “Cat Claw” i “Cyborg”. Svaki od ovih likova je bio inspirisan nekim od već postojećih strip likova, Gea je bila inspirisana Crvenom Sonjom, Cat Claw je ženska verzija Spajdermena i Cyborg koji doduše tada nije imao svoju neposrednu inspiraciju. Kerac je u olovci uradio nekoliko tabli svakog od predloga, ali pošto je već bio zauzet Kobrom i još nekim projektima, Cat Claw, kao njemu najbliži lik se iskristalisala i ostala kao jedina tema za realizaciju.

cat claw stripblog

Cat Claw je lik po imenu Karolina Konor. Ona je studentkinja biologije koju je ogrebala mačka koja je bila ozračena čudnim zracima sigma-trona i tako je Karolina postala superheroina. Njene moći se ogledaju u tome što je postala prava pravcata žena koja ima mačje nokte koje može da uvlači i izvlači po potrebi, ima dugačke noge i jako telo, obdarena je sposobnošću penjanja po građevinama i izuzetno je snažna. Cat Claw ima plave rukavice i čizme, plavu masku, samo preko očiju, ima crni triko ili kupaći i crvene (kurvinjske), mrežaste čarape koje redovno cepa. Cepanje čarapa je jedan od razloga njenog nezadovoljstva i onoga što joj da najveću snagu u njenoj borbi.

Svetozar Obradović je bio scenarista samo na prvoj epizodi, kasnije je scenario radio Slavko Draginčić, ali je Kerac ubrzo ostao sam i to mu je dalo slobodu da sa Cat Claw čini šta hoće, ali bukvalno šta hoće. Strip je pun humorističnih scena, likova i neverovatnih, apsurdnih skečeva, koji daju pečat originalnosti ovom stripu. Strip se često može shvatiti kao parodija nekog događaja, ideje ili slično.

novi baner

Prva epizoda Cat Claw objavljena je pod naslovom “Otrovne kandže“ (1981. godine), a napisano je 44 nastavka priče. Serijal je živeo do 1994. godine, objavljivan je u Turskoj, Americi, Norveškoj, Švedskoj, Holandiji i Francuskoj. Do sada je sklopljeno 11 integrala o Cat Claw.

cat claw stripblog

Branislav Kerac je istaknuti strip umetnik sa naših prostora koji sada radi za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore na stripu Zagor. Ono što je interesantno za rad na ovom junaku jeste to da je urednik Zagora jednom prilikom izjavio da je Kerac bio prvi stranac koji je crtao Zagora. Pored rada na Zagoru i Cat Claw, Kerac je poznat i po stripovima Billy The Pljuc, Kobra, Tarzan, Veliki Blek…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vlada
Vlada
4 years ago

Gde se mogu nabaviti sve epizode CatClaw? Imao dosta, ali nazalost nestalo tokom rata i sada hocu da obnovim sve.

Ognjen
Ognjen
3 years ago
Reply to  Vlada

Ima na kupindu da se nadje.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x