Vekovnici kao bajpas srpske strip scene!

0

Stvarati strip u srpskim uslovima nije baš jednostavna stvar. Veliki broj scenarista i crtača svakodnevno radi ali njihova dela realtivno teško dolaze do šire publike.

bajpas stripblog

Mnogo je razloga koji utiču na to ali mora se priznati da je rešenje koje je našao Marko Stojanović više nego kreativno i efikasno.

Kako bi uspeo da pokrene i kasnije održi danas kultnu strip seriju Vekovnici Marko Stojanović je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača. Ideja je bila da zbog nedostatka finasijskih sredstava svi oni daju svoj mali, a pokazaće se, ogroman doprinos u stvaranju serijala. Tako su mnogi crtači, umesto da budu stalno angažovani na radu svakog od 10 do sada objavljenih albuma dali svoj doprinos sa po nekoliko tabli koje su uradili besplatno.  Tako se kao crtači u ovom serijalu pojavljuje blizu sto umetnika iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Mnogi od domaćih autora su svoj profesionalni angažman našli u evropskim prestonicama stripa, Francuskoj i Italiji ali su prihvatili da „pro bono“ podrže ovaj veliki poduhvat.

Pročitajte: “Vekovnici – Baron i teror”: Ko je veći lažov Kraljević ili Baron?

Da podsetimo, prva knjiga serijala „Vekovnici“ izašla je 2007.godine u 4 broja Politikinog zabavnika.

Radi se o avanturističkom strip serijalu koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka. Radnja je smeštena u period s kraja 18. veka, a ova dva junaka se susreću sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavci i todorci. Pored ovih bića, tu su i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić ali i likovi iz književnosti: Doktor Faust, D´Artanjan iz Tri Musketara, Frankeštajn uz mnoge druge slične.

KUPITE “VEKOVNICI – BARON I TEROR”: OVDE

Stripovi iz serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“ osvojili tridesetak nagrada na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesue. Nedeljnik „Nin” je „Vekovnike“ proglasio za najvažnije dešavanje u srpskom stripu u 2012. godini.

novi baner

Danas Vekovnici imaju jedanaest albuma i predstavljaju projekat na kojem se praktično održava srpska strip scena živom.

2019. godine objavljena je nova, crno bela verzija prve epizode Vekovnika i to na rumunskom jeziku. Ovu verziju kao crtač potpisuje pre svega Marko Nikolić, ali ne sme se zaboraviti i doprinos Dejana Nenadova sa nekoliko tabli.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x