Billy The Pljuc: Kortoovski pogled i Klint-Istvudska, večno upaljena cigareta

1

Namrgođeni strip junak, sa upaljenom cigaretom i izgledom klasičnog kauboja iz novosadskog ranča, koji obožava turbofolk hitove.

billy the pljuc stripblog

Prikaz stripa “Billy The Pljuc” crtača Branislava Kerca i scenariste Svetozara Obradovića

Kako vam se čini ovaj opis? Možda mnogo nespojivih stvari je prišlo previše blizu? Pa da, poslednji put kada se tako nešto dogodilo ogromna količina kvantnih čestica prišla je dovoljno blizu da je sve eksplodiralo u prelepi svemir. Tako je i malopređašnji opis eksplodirao u predobar strip, sa nepokolebljivim i visokomoralnim junakom Billy-jem The Pljucom.

Billy je omanja, prilika, pijandurastog izgleda sa baburastim crvenim nosem i visokim slamnatim šeširem, koji je sa veoma neobičnim oblikom testisa na vrhu postao njegov zaštitni simbol, zajedno sa upaljenom cigaretom, koja se nije gasila čak i kada je dobijao žestoke batine, od lokalnih medveda.

Pročitajte: Plava pustolovka: Avanturistkinja i jak ženski lik kasnih 1930-ih

Kako sam Branislav Kerac, crtač Billy The Pljuca, kaže, njemu i „Tozi“, (scenaristi Svetozaru Obradoviću), je 1980. palo na pamet da se „veoma malo“ bave karikaturalnim stripom. Oni su to učinili i iz potrebe da se junaci, koji su se nalazili na poslednjim stranicama Stripoteke zamene novim likovima, a kad su ti likovi domaći, možemo dati slobodnu ocenu da je u pitanju pun pogodak.

Billy je neprevaziđeni šarmer, s Kortoovskim nezainteresovanim pogledom uperenim u daljinu i Klint Istvudskom, večno upaljenom cigaretom u ustima. Stvoren je tako da bude odmor za svoje autore, od previše zahtevnih projekata koje su već pokrenuli i po kojima su bili poznati. Prvobitno ime mu je bilo Billy The Speed i s tim imenom je izlazio u stranim časopisima, a kod nas je stvorio prepoznatljiv identitet kao „Pljuc“.

Tokom rada na ovom strip junaku Kerac je oslikavao priče i nekoliko gostujućih scenarista, a imao je i svoje priče sprovođene u delo. Prvo su se potpisivali pseudonimima, a kasnije i šaljivim dosetkama.

Svakakvi likovi su prošli kroz priče rame uz rame sa Billy-jem, pre svega karikature Kercovih kolega, urednika i prijatelja, zatim tu su se znali naći i poznati muzičari, čitavi sastavi… O superherojima da i ne prčamo, ko može zaboraviti tu scenu kad Billy The Pluc vadi ogromnog pauka iz kreveta jedne gospođice, a vi pretpostavite kojeg. Naravno, tu smo mogli videti i junake na kojima je Kerac radio i sam stvorio.

Billy je neretko bio protagonista mnogih popularnih viceva, popularnih u ovo i ono vreme. Svakoga će razveseliti scena iz poznatog stripa: „pa to kad ti budeš poglavica“.

Kerac u jednom od svojih tekstova kaže da je crtac i scenarista potpisivan sa pseudonimom Marijac (Marižak), a pravim imenom Žak Dima bio neposredni uzor za stvaranje Billy The Pljuca.

Nema se tu šta više dodati. Odvrnite najjače što možete (ali da vam ne dođu komunalci) neki od turbofolk hitova, recimo onaj: „a kod tebe su još uvek moje gaćice“, opustite se i upustite u dogodovštine vestern-novosadskog rančerosa Billy The Pljuca.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
boris i. ivkvic
boris i. ivkvic
4 years ago

OHOHO LEPILO!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x