Strip “Bugs”: Bajkoviti ambijent u kojem bube prave paralelu sa ljudima

0

Bajkovite situacije, transformacija i neiscrpni dijalozi koji prerastaju u rasprave koje se sve više zaoštravaju, teme su za stripove koje pravi umetnik Tihomir Čelanović. 

bugs stripblog

Autor se zabavlja praveći duhovite dijalogde kojima se ništa ne rezrešava, samo se sve više ide u konflikt i situacija se usmerava u još blesavijem smeru. Bajkovita atmosfera izmišljenih svetova je mesto gde sam umetnik postavlja zakonitosti koje samo u njima postoje i funkcionišu.

Tihomirove stripove možete čitati: OVDE

Bube su idealne jer su izgledom blesave, zabavne za crtanje i daju beskrajne mogućnosti za pravljenje paralela sa ljudskim svetom. Jedan geg prikazuje depresivnu gusenicu za koju je postojala nada da će se iz te depresije izvući samim preobražajem u leptira, međutim to se ne dešava, jer se tako suštinske promjene ne mogu desiti podstaknute spoljašnjim preobražajem.

bugs stripblog

Glavni likovi su muva Pedro i buva Morcina. Oni postoje još od 1992. i 1996 godine. Preživeli su razne transformacije, imaju i jedan čitav album za sobom (“Svitanjem počinje zvuk” objavljen i kod nas i u Italiji) ali će se tek sada “razmahati”. 

Tihomirove stripove možete čitati: Čitajte”Bugs” 

-Stimulisali su  me stripovi na kojima sam odrastao i priče koje sam čitao, a naročito filmovi. U zadnje vrijeme se trudim da sve pokupim iz svakodnevnog života, da bude što življe i neposrednije. Nekad pokušavam da iz situacije koja se desila u prodavnici ili gradskom prevozu izvučem ”sjeme” za priču. U ovim godinama ih izvlačim iz sebe. Mislim da će biti originalne i korisne i meni i drugima ako dolaze sa tog mjesta. Iskustva su jedini pravi izvor dobre ideje, iskustva daju autentičnost i tada je najveća vjerovatnoća da će se ljudi tu moći identifikovati sa nečim, ističe za Strip Blog umetnik ovih stripova Tihomir Čelanović.

bugs stripblog

Tihomirove stripove možete čitati: OVDE

Za Tihomira je crtanje po sopstvenom scenariju najveće uživanje. Tek tada se oseća da je to ono pravo. Nikada nije u stripu bio samo zbog crtanja, voleo bi da se publici dopadnu njegovi autorski stripovi i da od toga može da živi. Trenutno štampa “Bugs” kaiševe na šoljama. Ove šolje se mogu kupiti putem ovog linka: Šolje “Bugs

bugs stripblog

Odrastao je u Kotoru, živi u Beogradu sa suprugom i ćerkom. Radim ilustracije, stripove, koncept art za igre, dizajn karaktera za animaciju i svira gitaru u grupi Alhambra. Sarađivao je sa izdavačima: Soleil, 12Bis, Septieme Choc (Lik Beson), Kreativni centar, Odiseja, Klett, Laguna, Vulkan.

PROMO

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x