Plava pustolovka: Avanturistkinja i jak ženski lik kasnih 1930-ih

0

Jak ženski lik stvoren 1937. godine u jednom časopisu posvećenom stripu u jednoj zemlji u kojoj je strip polako postajao sve popularniji.

plava pustolovka stripblog

Kako je autor sam rekao, dosadilo mu je da pravi stripove prema literarnim delima, pa je odlučio da stvori lik kojem će biti idejni tvorac, scenarista i crtač.

Reč je o Juriju Lobačevu, poznatijem kod kao čika Đorđe Lobačev i njegovom stripu „Plava pustolovka“. Beti Grej i njen pomoćnik, veliki, snažni i glomazni Ursus prolaze kroz svoje avanture, zajedno sa inspektorom Hedom Roldijem. Beti Grej je devojka plave kose i izuzedne lepote, nadarena lukavošću i domišljatošću koje joj pomažu u rešavanju zadataka i prevazilaženju prepreka prilikom rada na njima.

Ona je devojka koja se u svim mogućim situacijama s lakoćom prilagođava, izuzetan poznavalac borilačkih veština, jaka i stamena. U ovom stripu se pojavljuju mnogi elementi koji će stići svet u godinama koje dolaze. Specifične vrste oružja, čamci izvan svog vremena i kola koja razvijaju neverovatnu brzinu od 180 kilometara na sat.

Pročitajte: Budućnost Korta Maltezea: Kada principi sami padaju

Strip se objavljivao u časopisu zvanom Mika Miš koji je bio orjentisan i svu pažnju je usmeravao na strip umetnost. Časopis je  nastao nešto više od godinu dana ranije nego sam strip „Plava pustolovka“, vlasnik i izdavač stripa je bio Aleksandar J. Ivković, a urednik Borivoje Josimović.

„Plava pustolovka“ može da se svrsta u fazu Lobačevog rada gde je radio avanturističke stripove. Žika Bogdanović je rad ovog stvaraoca delio na tri faze, obrade književnih dela, stripove nastale po epskim narodnim pesmama i avanturistički stripovi.

Kada je Lobačev započinjao svoj stripski rad bili su popularni novinski stripovi koji su dolazili iz Sjedinjenih Država. Bili su čitani na stranicama naših novina gde su štampani, pa je moguće i sam Lobačev inspirisan tim stripovima dobio ideju za svoj prvi duži strip serijal nazvan „Plava pustolovka“. Zatim je usledio niz avanturističkih stripova i serijala poput „Princeze Ru“, „Belog Duha“ i tako dalje.

Kako Zdravko Župan piše u biografiji Đorđa Lobačeva, strip „Plava pustolovka“ je u jednoj anketi, organizovanoj u časopisu u kojem je izlazila, zauzela visoko četvrto mesto popularnosti kod čitalaca Mike Miša. Ona je bila iza stripova „Fantom“, „Crni ataman“ i „Mandrak“, a bila je popularnija od „Princa Valijanta“, „Fleša Gordona“ i „Teksa Torna“.

Beti Grej je Plava pustolovka istinski strip junak krimi radnji sa prostora naše države, ona je jurila kolima, vozila avion i koristila različita, sada savremena oružja. Prava junakinja i neodoljiva figura ispred svog doba.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x