Budućnost Korta Maltezea: Kada principi sami padaju

0

Dugo nije želela da čuje za nastavak priče o jednom moreplovcu i pustolovu. Kako sama kaže odbijala je na stotine predloga onih koji su želeli da nastave priču, za nju nenadmašnog tvorca.

buducnost korta maltezea stripblog

Kada je popustila, postavila je nekoliko rigoroznih uslova za one koji su nastojali da nastave priče. Karakteristike i sam karakter lika nisu smeli da istupaju od zamisli tvorca. Nikakva uverenja, niti politički stavovi nisu bili predviđeni da se diraju, a fizički izgled je pod obavezom morao ostati isti, novi autori morali su oponašati njegov prvobitno stvoren lik.

Stil pripovedanja je morao ostati isti. Još jedan važan uslov je postojao, nove priče ne smeju izlaziti iz okvira koji je postavio tvorac, drugim rečima radnja mora biti smeštena između „Balade o slanom moru“, kao prvog albuma i knjige „Mu“, kao poslednjeg kojeg je autor objavio, nekoliko godina pred smrt.

Naravno, da sada veoma dobro znate o čemu se radi, čim ste čuli za „Baladu o slanom moru“ i „Mu“. Međutim, ovo je svakako priča o stvaranju novih epizoda Korta Maltezea, a onaj koji postavlja uslove i koji se toliko dugo dvoumio da li da dopusti nastavljanje serijala jeste Patricija Canoti, koloristkinja svih Pratovih izdanja i ona koja od 1995. godine, od Pratove smrti vodi računa o njegovoj zaostavštini.

Pročitajte: O poreklu Modesti Blejz: Feministička ikona u vidu izbeglice sa Balkana

Dva španska umetnika scenarista Huan Diaz Kanales i crtač Ruben Peljehero nastavili su rad na Kortu Maltezeu i do sada su stvorene dve epizode „Pod ponoćnim suncem“ i „Ekvatorija“. S obzirom na to da je Canotijeva govorila kako je na stotine predloga priča odbijala, nije do kraja jasno kako je uopšte, kada je skinula bukagije zabrane nastavljanja priče o Kortu Maltezeu, odabrala ovu dvojicu autora.

Prva epizoda novih autora „Pod ponoćnim suncem“ objavljena je 30. septembra 2015. godine, na obeležavanje dvadeset godina od smrti Huga Prata. Međutim, odmah u drugoj epizodi „Ekvatorija“ veliki uslov koji je postavila Patricija Canoti pao je u vodu i prekršen je, a s obzirom na to da je epizoda objavljena, ona je to dopustila. U „Ekvatoriji“ epizoda počine 1911. godine, a „Balada o slanom moru“ koja je početak priče o Kortu Maltezeu počinje tik pred početak Velikog rata, 1914. godine.

Kada jednom principi počnu da se urušavaju, teško se zaustavljaju. Ako ćemo suditi na osnovu dve urađene epizode nastavci i neće biti toliko loši, ali ko zna, videćemo.

Huan Dijaz Kanales je režiser animiranih serija koje su se plasirale na američko i evropsko tržište, a autor je i serijala “Bleksad”. Ruben Peljeherp, španski crtač poznat je po serijalu Diter Lumpen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x