Betmenovi trofeji iz bet-pećine

0

Odakle Betmenu T-Rex, džinovski novčić i ostali trofeji koje možemo videti u bet-pećini?

Betmenovi trofeji iz bet-pećine

Bet-pećina je najpoznatije tajno skrovište nekog superheroja. Pored toga što je to baza puna raznovrsnih igračaka moderne tehnologije, svih verzija betmobila i Betmenovih odela, u njoj se nalaze i mnogi trofeji koje je Betmen prikupio tokom svojih dugogodišnjih avantura. 

Iako se raspored i dizajn bet-pećine stalno ažuriraju i prepravljaju, neki od trofeja su postali glavna obeležja ovog skrovišta, ali da li znate odakle su zapravo došli ovi predmeti ili zašto ih Brus tu drži?

T-Rex

Džinovski, animatronski T-Rex je verovatno jedna od najprepoznatljivijih stvari u bet-pećini. Kako ne bi bio? To je masivni dinosaurus. Naravno da malo upada u oči. Prava priča o T-Rexu zapravo datira daleko, daleko od Betmena broj #35, objavljenog 1946. godine. U pitanju je priča u kojoj je ekscentrični lovac ponudio Betmenu i Robinu ogromnu dobrotvornu donaciju za njihovo pojavljivanje u njegovom lovu na misteriozno ostrvo dinosaurusa. Nije iznenađujuće, ispostavilo se da je to bila zamka i Brus i Dik su se našli u borbi za život protiv besnih, robotskih reptila. Kada su se izvukli iz nevolje, Brus je poneo T-Rexa kući kao svoju nagradu. Mnogo kasnije, T-Rex je doniran i pretvoren u tobogan za decu u društvenom centru Gotam Siti, iako je na kraju vraćen u vilu Vejnovih.

Ogromni novčić

Džinovski peni je još jedna ikona, odmah prepoznatljiv deo bet-pećine. Novčić se pojavljuje u bezbroj stripova, a čak je imao i neke istaknute trenutke u raznim animiranim serijama i tv serijama. Iskreno rečeno, možda bi to bio najpoznatiji peni na svetu, ako bi neko pratio takve stvari. Poreklo penija datira sve do 1947. godine u World’s Finest #30 gde je negativac po imenu Joe Coyne, Pljačkaš Penija, počinio čitav niz zločina povezanih sa penijem.

Kostim Džejsona Toda/Robina

Daleko noviji (i tragičniji) dodatak kolekciji trofeja u pećini je vitrina u kojoj se nalazi kostim Džejsona Toda, drugog Robina. Bet-pećina je u svoje vreme sadržala mnogo Betmenovih i Robinovih odela, ali nijedno od njih nije imalo istu težinu simbolike. Začudo, vitrina se zapravo prvi put pojavila u svetu Milerovog Mračnog Viteza, ali je na kraju napravila skok sa te alternativne vremenske linije u glavni DC univerzum, gde je postala melanholični simbol Betmenovog habitata. Za razliku od penija ili dinosaurusa, Džejsonov spomenik ima tendenciju da se drži relativno van vidokruga na prikazima bet-pećine, osim ako, naravno, nije posebno istaknut radi dramatičnog efekta.

Pročitajte: “Betmen: Ispod Crvene Kacige″ – Saga o očevima i sinovima 2

Džinovska karta Džokera

Još nešto što upada u oko, džinovska karta Džokera prvi put se pojavila u Detective Comics #114, davne 1946. Poreklo karte se menja unaokolo, u zavisnosti od inkarnacije bet-pećine i tona bilo koje priče koja se priča, ali je obično se koristi kao ne tako suptilan podsetnik na beskrajni sukob Mračnog viteza sa Džokerom. Pretpostavlja se da je karta izvučena direktno iz jednog od Džokerovih skrovišta. Ponekad se može videti kako visi kao bilbord, ali je Brus stavlja u daleko utilitarniju upotrebu i postavlja je kao šetalište ili most između različitih delova bet-pećine.

Pismo Tomasa Vejna

Jedan od manje primetnih trofeja iz kolekcije bet-pećine je pismo veoma običnog izgleda, koje se čuva u vitrini. Nije iznenađujuće da će ga čitaoci prilično lako zaobići kada gledaju detalje, pa čak i ako ga slučajno primete, velike su šanse da neće odmah prepoznati šta ga čini tako posebnim. Istina je da pismo zauzima ogroman sentimentalni značaj za Brusa i još veći kosmički značaj za sam DC univerzum. To je zapravo pismo od Tomasa Vejna, Brusovog oca, i dato mu je tokom Flashpoint događaja, što je privremeno omogućilo da se alternativna stvarnost u kojoj su Brusovi roditelji preživeli te noći u Aleji zločina, dok je mladi Brus Vejn nastradao, ukrsti sa životom Betmena kojeg poznajemo.

Prsten od kriptonita

Ovaj je i trofej i oružje, tako da ga verovatno nećete videti nigde van njegove olovne kutije osim ako Brus ne namerava da ga upotrebi. Sam prsten je zapravo uzet od Leksa Lutora, koji ga je napravio kako bi se suočio sa Supermenom. Očigledno, Brus je zabrinut da će jednog dana to biti slučaj i sa njim, da će biti prinuđen da udari na svog prijatelja Klarka, što je dovelo do toga da zadrži prsten, a ne da ga uništi. Međutim, prsten je zapravo nekoliko puta bio od koristi, što ga čini jednim od najkorišćenijih (i verovatno najopasnijih) trofeja u kolekciji bet-pećine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x