“Betmen: Ispod Crvene Kacige″ – Saga o očevima i sinovima 2

0

“Džejson nikada nije shvatao ono čega se i najmoćniji protivnici plaše, kad je Betmen u Pitanju. Nikada se nisu plašili njegove snage. A ni njegove pritajenosti. Pa čak ni njegove zlokobne ćudi. Oduvek su se plašili… njegove odlučnosti.”

“Betmen: Ispod Crvene Kacige″ - Saga o očevima i sinovima 2

Prikaz stripa “Betmen: Ispod Crvene Kacige″  scenariste Džada Vinika i grupe crtača

2005. godine sa objavljivanjem je počeo serijal “Betmen: Ispod Crvene Kacige″, koji je priču započeo borbom između Betmena i novog, misterioznog nosioca Crvene Kacige.

Novi osvetnik starog izgleda se pojavio na ulicama Gotama i već u početnoj borbi sa njim, Betmen shvata da je u pitanju neko ko je došao spreman, neko ko dobro poznaje Gotam i samog Betmena, te uvek uspeva da ostane par koraka ispred Mračnog Viteza. Betmena su i ranije uspeli da nadigraju, ali nikad ovako, i nikada ga nije nadigrao neko ko ga ovoliko dobro poznaje, ko zna svaki njegov trik i svaki njegov potez. Scena se završava tako što obojica skrivaju maske i tu se priča prekida da bi nas vremenska linija događaja vratila pet nedelja u prošlost.

Pet nedelja ranije, Crvena Kaciga se pojavio u Gotamu i počeo da se bori protiv Gotamskih kriminalaca, osim što za razliku od Betmena, on ne sagledava pravdu u istom opsegu kao i Betmen i ne predaje kriminalce policiji, već ubija, verujući da je to jedini način da se Gotam spasi od svih onih koji po njemu seju zlo. On vidi sebe kao heroja koji je potreban Gotamu i koji je spreman da učini ono što Betmen neće, da ubije. On nemilosrdno udara na šefa gotamskog podzemlja, Crnu Masku i njegove kriminalne operacije.

Betmen istražuje ko je Crvena Kaciga, iako od početka sluti, ali nastavlja sa istragom ne bi li bio 100% siguran. Ono što Betmen sluti je nemoguće, izaziva nevericu i to čini da se u njemu odvija čitav rat dilema i razmišljanja o prošlosti. 

POVEZANO: Betmen: Smrt u porodici – Saga o očevima i sinovima

Smrt Džejsona Toda, drugog Robina, je za Betmena bio prelomni trenutak. Priča “Smrt u porodici″, u kojoj je Džoker brutalno ubio Džejsona, vratila je Betmena mračnijim i kompleksnijim pričama, nakon preterano blesave, comedy serije o Betmenu sa Adamom Vestom. Percepcija ovog lika među publikom se promenila. Neki čak tvrde da je trenutak kada Betmen izvlači Džejsonovo beživotno telo iz olupina jednako važan za Betmena kao i momenat smrti njegovih roditelja.

Skoro dvadeset godina kasnije on se pojavjuje iz vedra neba kao Crvena Kaciga! Betmenovo istraživanje Crvene Kacige ga dovodi u posetu Supermenu i Zelenom Strelcu, gde ih ispituje o tome kako je bilo vratiti se iz mrtvih, a scenarsta Džad Vinik tom prilikom ističe njegov komplikovan odnos sa ovom dvojicom superheroja, aludirajući tako i na komplikovan odnos sa Džejsonom, pre njegove smrti. Imamo kompletan uvid u Betmenov um u momentima dok pokušava da rekonstruiše i procesuira šta se desilo, prateći tako i sve posledice koje je Džejsonova smrt ostavila na njega. Ovoga puta on se suočava sa slučajem u kome mu logika i razum ne pomažu.

Priča se do nekog momenta bavi skrivanjem identiteta Crvene Kacige, ali je ovaj naslov postao toliko kultan upravo zvog Džejsonovog povratka da su skoro svi upoznati sa time ko se krije ispod crvene kacige. Kada je misterije rešena, Vinik svoj fokus prebacuje na etičko razmatranje. Betmenov sukob sa Džejsonom je ideološki, a istovremeno lični. 

Osnova Džejsonovog problema nije to što ga je Džoker ubio, već to što je Betmen pustio Džokera da živi nakon toga, uz sve naredne tragedije koje je Džoker izazvao nakon ubistva Džejsona. To je ono što zamera Betmenu, stoga u finalu priče pravi plan kako da primora Betmena da bira koga će ubiti; Džokera ili Džejsona kako bi ga sprečio da on ubije Džokera. 

Crtež Daga Menkija je zaista dobar. Sve borbe su veoma dobro odrađene i lepo ih je videti. Dag Manke crta više stranica od drugih umetnika, imajući dobro isplaniran balans akcionih i emocionalnih scena uvek u dobro realizovanom okruženju. Pol Li i Šejn Dejvis su oboje dobri, ali je njihov dizajn likova nešto tvrđi, te strip kao vizuelna celina izgleda malo nedosledno.

Vinik je na kraju krajeva u “Betmen – Ispod Crvene Kacige″ iznedrio jednog od najvoljenijih DC-ijevih antiheroja, Crvenu Kacigu, koji je vrlo brzo postao neizostavan deo Betmenove mitologije. Predstavio je Džejsona kao zrelijeg lika, složenijeg zbog onoga što mu se desilo, ali istovremeno kao simpatičnog. Publika ga je zavolela. 

Priča se na kraju krajeva najviše bavi temom gubitka i morala, postavljajući neki temelj pričama u kojima Betmen ne pobeđuje, već samo pokušava da ne izgubi previše. Granice između pravde i osvete su zamagljene, a saga o očevima i sinovima je na jedan sjajan način nastavljena.

Strip “Betmen – Ispod Crvene Kacige″ je za domaće tržište izdala Čarobna knjiga 2022. godine, u dva toma formata 158x240mm sa tvrdim koricama. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x