Betmen: Smrt u porodici – Saga o očevima i sinovima

0

Betmen: Smrt u porodici svakako je jedna od najkontraverznijih priča u istoriji stripa.

Betmen: Smrt u porodici - Saga o očevima i sinovima

Robin od svog nastanka 1940. neizostavan deo Betmenove mitologije. On je prvi pomoćnik, ili kako Ameri to zovu ‘sidekick’ nekog superheroja i bio je popularan jednako kao i Betmen. Ljudi su voleli da čitaju o njihovim zajedničkim avanturama, Robin je prodavao igračke i drugi merchandise i publika ga je volela. porodici

Dik Grejson je bio prvi Robin koji je tokom svojih godina uz Betmena preživeo svašta. Tokom 80-ih on je odlučio da napusti Betmena i pridruži se mladoj ekipi superheroja nastaloj po uzoru na Ligu Pravde pod imenom Teen Titans. On je postao njihov vođa, a tadašnji kreativni tim iza Teen Titans-a Mark Vulfman i Džordž Perez su odlučili da je došlo vreme da Dik Grejson razvije novi superherojski identitet i nastavi dalje kao Noćna Ptica (Nightwing), u potpunosti ostavljajući identitet Robina za sobom.

Sa druge strane, Betmenu je bio potreban Robin, stoga su mu scenaristi jednostavno dodelili novog. Tada se u Batman #357 pojavljuje Džejson Tod, novi klinac koga Brus Vejn usvaja i trenira da bude Robin. Stvorili su ga Džeri Konvej i Don Njuton. Betmen je dobio novog Robina i pomislili bi da je problem rešen, ali nije bio. Publika nije dobro reagovala na Džejsona i sa svakim narednim pojavljivanjem sve više su ga prezirali. Nakon nekoliko godina, počelo je da se šuška o tome da Robin mora umreti, ali svi su znali da bi to bio preveliki šok za čitaoce i niko nije bio u potpunosti siguran kako to treba da se izvede.

Denis O’ Nil je 1988. došao na ideju da bi stripovi o Betmenu mogli da privuku publiku tako što bi im ponudili da oni sami utiču na kreativni proces stvaranja stripa. Odlučeno je da publika putem telefonske ankete treba da glasa i time odluči o sudbini mladog Džejsona Toda. Tako nastaje Smrt u porodici, saga koju su stvorili Džim Starlin i crtač Džim Aparo i jedan od najkontraverznijih stripova, a i jedan od najmračnijih događaja vezanih za Mračnog viteza. 

POVEZANO: Batman: A Death in the Family – Kraj u kome je Robin preživeo

Smrt u porodici je u velikoj meri strip o Džejsonu Todu i njegovom pronalaženju sebe. Mnogo je stvari koje su Džejsona Toda odvojile od njegovog prehodnika omiljenog među čitaocima, Dika Grejsona. Doduše, cela njegova čudno specifična priča o poreklu je prilično slična Dikovoj. Ali cela njegova ličnost i stil bili su neverovatno drugačiji. Bio je impulsivan, nije slušao naređenja i iskreno, bio je stvarno iritantan. Džejson nije ozbiljno shvatao svoj posao niti svoju ulogu i to je u suprotnosti sa celom slikom i konceptom Betmena.

Strip od 4 broja pratio je ličnu avanturu Džejsona Toda nakon što ga je Brus skinuo sa dužnosti Robina zbog njegovog impulsivnog i nepromišljenog ponašanja. Džejson to ne prihvata previše dobro i ubrzo nakon toga saznaje da Ketrin Tod, ubijena akrobatkinja za koju je verovao da je njegova biološka majka, to nije bila. I ne samo to, već je uspeo da pronađe svoju pravu biološku majku na Bliskom istoku u potrazi na koju je krenuo sam. U isto vreme, Džoker je pobegao iz Arkama i nabavio sebi nuklearno oružje koje planira da proda lošim momcima u Libanu.

Tamo na Bliskom istoku, Betmen i Džejson se brzo ponovo ujedinjuju i dok Džejson traga za svojom pravom majkom, Betmen traga za Džokerom i nuklearnim oružjem. Kada Džejson nađe svoju majku, pronaći će i Džokera. Klovn princ zločina uspeva da se dočepa Džejsona i brutalno ga muči, te na kraju i ubije.

Ovi stripovi su bukvalno uključivali oglasnu stranicu sa natpisom koji je čitaoce pozivao da pozovu broj telefona i odluče šta će se desiti sa trenutnim Robinom. Pozivanje jednog broja bi omogućilo da Džoker ne uspe, a pozivanje drugog bi mu omogućilo da uspe u svojoj nameri. Uz to, upućeno je oko 10.000 poziva, a svaki je koštao oko 1 dolar. Presuda je izrečena i fanovi su bukvalno platili da ubiju Džejsona Toda.

Ako su nas superherojski stripovi nečenu naučili, to je da smrt superheroja nikada nije konačna i da će se svi oni nekada vratiti. Ipak, smrt Džejsona Toda je važna u nekoj većoj meri upravo iz razloda jer se on nije vratio iz mrtvih, bar ne tako brzo. Ostao je mrtav čitave dve decenije i time u stripovima nastala izvesna doza neizvesnosti koja budi sumnju u čitaocima da je moguće da se njihov omiljeni superheroj možda neće vratiti. 

Nakon toga slede mračni dani za Betmena. Sledeće epizode se u velikoj meri bave emotivnim posledicama koje je smrt Džejsona imala na njega. Betmen je bio pun gneva, postajao je sve više surov i nepromišljen. Saga se nastavlja u petodelnoj avanturi pod nazivom Samotno mesto za umiranje (novija izdanja stripa Smrt u porodici obavezno sadrže i ovaj nastavak). Nastavak sage su osmislili Mark Vulfman i Džordž Perez. Osim posledica koje je smrt Džejsona imala na Betmena, vidimo da su te posledice velike i da su zahvatile čak i Dika Grejsona koji će morati nakratko da napusti Titane kako bi se našao svom bivšem partneru i mentoru. Samotno mesto za umiranje je na svoj način revolucionarno jer smo tu upoznali Tima Drejka, novog i trećeg Robina pomoću kojeg je Betmen ponovo pronašao svoj unutrašnji mir.

Čitav strip Smrt u porodici je bio jedan sjajan emotivni tobogan sa sjajnim zapletom i sjajnom karakterizacijom likova. Ovaj naslov je svakako bio mnogo uticajniji i napetiji za čitaoce kada je izašao tokom 80-ih jer je doneo tu neizvesnost da oni nisu znali da li će Džejson preživeti ili ne. 

Betmen: Smrt u porodici je za naše tržište objavila izdavačka kuća Čarobna knjiga krajem 2021. godine u formatu 15,8×24 cm sa tvrdim koricama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x