“Vrle ništarije”: Zločin u komičnim okolnostima

0

Genijalno! Ovo se jedino može reći o stripu “Vrle ništarije” rađenom prema istoimenoj knjizi Pjera Peloa, francuskog pisca.

Adaptaciju romana Pjera Peloa “Vrle ništarije” uradio je Baru, fancuski autor Erve Baurel, kod nas poznat i po stripu “Autoput sunca” u izdanju Besne kobile.

Pročitajte: “Veliki mrtvac”: Sudar dva sveta koja su krenula različitim pravcima!

Strip je urađen u Baruovom stilu, onako kako je rađen i “Autoput sunca”, samo što je ovde “vrli” kolor uradio kontraste nešto jače nego što to može da se očekuje u crno-belom izdanju.

Priča je veoma jednostavna. Sve se događa u jednom manjem, francuskom mestu, gde postoji mnogo lupeža i lenjivaca, kafić u koji svi idu, moralnost na niskom nivou i sirotište. Kada jedno dete, sa mongoloidnim poremećajem nestane iz sirotišta, nastaje zaplet koji se proteže sve do kraja ove kratke priče. Bivši robijaš, osuđivan za tina secikeštva pokušao je da dođe do slave tako što će se pokazati u potrazi za nestalim momkom, ali da se to ne desi potrudio se njegov drugar, vlasnik divljeg otpada koji ima parališući strah od vanzemaljaca i njihove potencijalne invazije na planetu Zemlju.

Iako je priča u svojoj suštini zapravo tragična, ona se sa lakoćom poigrava sa komičnim detaljima i tragikomičnih epiloga svih mini-priča u ovom sitnom univerzumu, izgorelom na kraju u velikoj vatri obmane i licemerstva.

Kako smo jednom prilikom, opisivajući knjigu “Čudan zvuk motora” kazali da je taj strip zapravo “plejada moralnih degenerika”, pod takav epitet se može svrstati i ova knjiga.

Knjigu je preveo i odštampao Komiko 2013. godine u malo većem A5 formatu, punom koloru i tvrdim koricama.

Erve Baruela Baru je rođen u radničkoj porodici u Tilu (Francuska) 1947. godine. Nagrađivan je mnogim nagradama od kojih je najznačajnija Grand Prix grada Angulema 2010. godine kao nagrada za životno delo. Stripovi po kojima je poznat su i “Piša bluz”, “Bazen u Mišvilu”, “Godine Sputnjik”.

Vrle ništarije daju onu dozu napetosti neophodnu prosečnim uživaocima stripova ili filmova, ali ostavljaju prazninu na samom kraju, iako je radnja veoma zaokružena

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x