“Fotofobija”: Psihodelična povest o stanju uma koje se teško kontroliše

0

Fotofobija može biti opasna bolesti, zapravo kada se ne leči može izazvati ozbiljne psihičke poremećaje, takve da se čovek načisto izgubi.

fotofobija stripblog

Reakcija oka na svetlost je normalna pojava, ali kada se u neko određeno svetlo ne može gledati ili u ekstremnim slučajevima fotofobije kada se ne može gledati ni u jedno svetlo, to onda predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Čovek koji ne može izaći na dnevnu svetlost postaje razdražljiv, anksiozan, depresivan, tužan i sam. 

Pročitajte: “Veliki mrtvac”: Sudar dva sveta koja su krenula različitim pravcima!

Upravo je ova bolest inspirisala Nikolu Vitkovića da 1998/99. godine priredi kratko strip delo zvano “Fotofobija”. 

fotofobija stripblog

“Fotofobija” je jedno veoma psihodelično delo sa veoma zatuširanim tablama sličnim onim koje rade veliki Majk Minjola ili Frenk Miler. Postavka tabli je dolazila sama od sebe, tako se bar stiče utisak čitajući priča, a ona se vrti oko Deza, u svojoj glavi projektovanog kao poslednjeg čoveka na zemlji.

Izgubljen u svom strahu od svetlosti i bolu od svetla Dez se ne snalazi u svetu koji ga okuržuje. Shvatajući da nema nikoga oko sebe u delirijumu uzima viljušku kako bi sebi naneo bol i nešto osetio, skrenuo pažnju svojim očima sa, za njih razarajuće svetlosti. 

fotofobija stripblog

U svom strahu Dez čini zločine ne znajući šta radi, ali znajući da mu njegova bol nestaje i tako pronalazi jedini način i put da sebi pomogne. 

Strip “Fotofobija” objavio je Komiko 2013. godine. Kao što smo već rekli, scenarista, ilustrator i prevodilac Nikola Vitković napravio je jednu kratku, ali veoma interesantnu priču objavljenu na malo većem formatu od A5 formata, u tvrdom povezu i na kvalitetnom papru. 

Kako bi to recenzista izdanja kazao: “Fotofobija donosi bogat vizuelni korelat senzacija poslednjeg čoveka na Zemlji koji svoju intimnu apokalipsu projektuje na čitav svet. Strah od svetlosti jednaka je strahu od sveta, a oba zajedno imaju koren u strahu od istine koja je, nlago rečeno, bolna.”

fotofobija stripblog

Autor Nikola Vitković je rođen u leto 1976, završio srednju Školu za industrijsko oblikovanje i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna na odseku grafika i knjiga. Diplomski rad mu je bio režija i animacija crtanog filma “Na mostu” po tekstu Duška Radovića, za koji je dobio velike nagrade na festivalima filma i animacije. Sada za Kreativni centar ilustruje knjige.

Fotofobija je opasna bolest, koja dovodi do stanja svesti za koje kontrole nema.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x