Najveće tragedije u Spajdermenovom životu

0

Osvrnućemo se na najtragičnije momente u Spajdermenovoj karijeri i na to kako su uticali na Pitera Parkera.

Najveće tragedije u Spajdermenovom životu

Spajdermen je jedna od najsimpatičnijih i najpoznatijih figura u popularnoj kulturi danas. Na svom putu se suočavao sa raznim negativcima, doživljavao pobede i poraze i uspevao da postigne nemoguće. Bilo je tu i tragičnih momenata kod Spajdermena, čini se više nego kod bilo kog drugog superheroja. Ti teški momenti i tragedije su iskovali Spajdermena u nezaustavljivog heroja kakav je danas. 

Smrt strica Bena

Saga o Spajdermenu je bila tragična od samog početka, a za to nema boljeg pokazatelja od smrti Bena Parkera. Uticaj gubitka strica Bena na Pitera je neosporan i seže sve do prvog pojavljivanja lika u stripu Amazing Fantasy #15 iz 1962. (autori Sten Li i Stiv Ditko). Čovek koji je podigao Pitera biva ubijen od strane naoružanog lopova, lopova kojeg je mladi Spajdermen odbio da zaustavi tokom prethodnog susreta i tako na neki način i sam postao odgovoran za smrt strica Bena. Ovo je priča koja se prepričavala u skoro svakoj iteraciji franšize. Dobro poznato poglavlje u životu Spajdermena, za koje se jednostavno ne može poreći da je to tragedija koja je definisala lik Spajdermena više od bilo kog drugog događaja.

Smrt Gven Stejsi

Jedva deceniju nakon smrti strica Bena, još jedan deo Piterovog života je otkinut, a ovoga puta nije mogao da učini ništa da to zaustavi. Neverovatni Spajdermen #121 iz 1973. autora Džerija Konveja i Gila Kejna doveo je Spajdermena licem u lice sa Zelenim goblinom, kao i sa neopisivom tragedijom. Uprkos najboljim naporima heroja da je spase, Gven Stejsi je umrla tokom borbe između heroja i negativca, kao žrtva okrutnosti Normana Ozborna i Piterovih sopstvenih pokušaja da je spase u poslednjoj sekundi. U godinama nakon toga, Gven se vratila u različitim oblicima, bilo kao uvrnuti klon originala ili kao verzija Spajdermena iz drugog univerzuma, ali ništa nikada nije bilo u stanju da ublaži bol koji Piter i dalje oseća zbog njene prerane smrti. Dok je smrt strica Bena inspirisala Piteru osećaj velike odgovornosti, smrt Gven Stejsi u njega je usadila spoznaju da uvek može i mora učiniti više da zaštiti ljude oko sebe.

Pročitajte: Kako je Supermenov pas Kripto dospeo na Zemlju

Smrt Harija Ozborna

Koliko god da je život Pitera Parkera bio tragičan tokom decenija, njegov najbolji prijatelj Hari Ozborn je uvek bio još tragičnija figura. Hari se nikada nije pomirio sa zlokobnom prirodom svog oca Normana Ozborna, niti sa tim da je njegov najbolji prijatelj Piter Parker zapravo Spajdermen. Nakon što je otkrio ove stvari, Hari je i sam obukao kostim Zelenog Goblina, a stvari su se tada potpuno raspale. Između napada amnezije i psihoze, Hari se posvetio ubijanju Spajdermena, kao i svih bivših saradnika svog oca. Na kraju, Hari je umro kao heroj nakon što je spasao Pitera od sopstvenih manijakalnih mahinacija. Harijev pad i smrt samo su svedočanstvo koliko je neobuzdanog potencijala nekada imao.

Smrt strine Mej

Kao jedina osoba od poverenja i moralni stub Pitera Parkera, strina Mej je zasigurno bila najznačajnija figura u njegovom životu. Zato je i bilo krajnje srceparajuće kada je u Amazing Spider-Man iz 2007. godine, metak namenjen Spajdermenu pogodio telo strine Mej i izazvao njenu smrt. U svom besu, Piter ne samo da je ponovo obukao crni kostim, već je preuzeo na sebe obećanje da će doneti smrt onima koji stoje iza napada. Piter je otišao toliko daleko da je dokazao svoje namere tako što je posetio Vilsona Fiska/Kingpina u zatvoru i naočigled svakog drugog zatvorenika, pretukao Fiska u roku od nekoliko sekundi, dok je bio potpuno razotkriven i nije nosio masku. Koliko god da su pokupile loše kritike,  naredne priče iz ovog serijala, “Back in Black” je predstavio najmračniji, najočajniji deo Piterove ličnosti i koliko apsolutno užasan može da bude Spajdermen vođen očajem i besom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x