Kako je Supermenov pas Kripto dospeo na Zemlju

0

Psi su najbolji prijatelji ljudi širom sveta, a isto se može reći i za narod sa planete Kripton.

Kako je Supermenov pas Kripto dospeo na Zemlju

Kripto je Supermenov pas koji ga prati već nekoliko decenija. Prvi put se pojavio 1955. godine u Adventure Comics #210, a stvorili su ga Otto Binder i Curt Swan. 

U stripovima, Kripto je obično prikazan kao labrador retriver, međutim, njegova rasa nikada nije precizirana i ima tendenciju da se menja u zavisnosti od crtača stripova. Ponekad je čak prikazan kao vučjak.

Kriptovo poreklo pre i posle Smaka bezbroj svetova je relativno slično. Bio je porodični pas kuće El na Kriptonu i korišćen je kao subjekt u test raketi, sličnoj onoj koja će na kraju poslati Supermena na Zemlju. Međutim, njegova raketa je skrenula sa kursa i on je besciljno lebdeo u svemiru sve dok njegov brod nije uhvatio signal sa Kal-Elovog broda na Zemlji. Kripto je stigao na Zemlju kada je Klark bio tinejdžer i njih dvoje su se odmah zbližili. Kako su godine prolazile, Kripta je na kraju nasledio Koner Kent, a pas je postao njegov verni pratilac, te se zajedno sa njim preselio u Smolvil.

Pročitajte: Kako je Supermen uništio svet u parodiji Alana Mura

Klark je verovao da mali grad više pristaje za psa nego Metropolis ili Tvrđava samoće i da je Koneru potreban prijatelj. Koner je u početku bio protiv te ideje, međutim, njih dvoje su na kraju razvili blisku vezu. Poreklo lika u New 52 se razlikuje. Iako ostaje pas kuće El, umesto toga pronalazi ga Supermen unutar Fantomske zone. Ovo je od tada ponovo promenjeno nakon Rebirth ere i Časovnika Sudnjeg Dana. Trenutno je porodični pas Lois, Klarka i njihovog sina Džona, a nedavno se pojavio u Supergirl: Woman of Tomorrow, prateći Karu Kent u svemiru.

Kriptove moći su slične kao Supermenove, jer ih obojica dobijaju od Sunca, iako su njegove moći smanjene kako bi odgovarale veličini njegovog tela. Poseduje super snagu, let, toplotni vid, super brzinu i još mnogo toga. Zbog toga je njegov trening pravio veliku nevolju za tinejdžera Klarka. Tokom Srebrnog doba, on je oslikavao Supermena jer je imao sopstvenu Kućicu Samoće za pse i glavnog neprijatelja po imenu Destrukto, koji je bio pas Leksa Lutora.kry

Sve u svemu, on igra važnu ulogu u mitovima o Supermenu, budući da je bio uz Klarka i njegovu prateću ekipu kroz neke od njihovih najmračnijih trenutaka. Slično kao psi na Zemlji, Kripto dokazuje da su psi širom galaksije vredni saputnici.

U igranim adaptacijama se pojavio upravo uz Konera Kenta u TV seriji Titani. U animiranim adaptacijama se pojavljuje u Superman: The Animated Series i Justice League Unlimited. U stripovima je imao čak i solo avanture u Super-Sons Annual. U pitanju je priča o tome kako Kripto, Bet-Krava i Tajtus, pas Damjana Vejna, istražuju seriju otmica životinja u Gotamu. Kroz priču je otkriveno da je nekad postojala i grupa super-ljubimaca pod nazivom the League of Super-Pets, koju su ored Kripta činili Plastic-Bird, Ace the Bat-Hound, Clay Critter, Krypto, Bat-Cow, Streaky Supermenova mačka. 

29. jula ove godine izlazi još jedan animirani film pod nazivom DC League of Super-Pets, u kome će glavni junaci biti upravo Kripto i Betmenov pas Ejs. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x