Kako su braća Dalton stupila na scenu i sa nje?

0

Kada se spomene ime braće Dalton svi vrlo dobro znaju da je upitanju tim negativaca sastavljen od četiri rođena brata iz strip serijala o kauboju koji poteže brže i od vlastite senke.

dalton stripblog

Jedino što ostaje za raspravu jeste to koji je koji od njih? Prema (rastom) rastućem redosledu oni su poređani ovako – Bob kao najopasniji, Gret, Bil i Emet (prevod Melita Logo Milutinović za Čarobnu knjigu, Beograd 2022), ili u nekim prevodima Džo, Džek, Viliam i Averel. 

Pročitajte: Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

Moris de Bever belgijski strip autor je svom serijalu “Talični Tom” dao jedno osveženje sa bandom istorijskih ličnosti 1951. godine. U seriji strip priča koje su se vrtele oko okršaja glavnog junaka sa prevejanim kockarom i prevarantom Petom Pokerom, ušetala su četiri bandita na scenu. Svaki je bio manji od prethodnog, a lik i odeća su im bili identični. U koji god grad da su ujahali, svi su ih se plašili, banke su pljačkali sa lakoćom, a jedino su u računu za podelu plena nailazili na prepreke. 

Braća Dalton su, prema istorijskim izvorima iz stripske priče svoju karijeru započeli u El Rinu 1889. godine tako što su opljačkali jednu banku, a upravo ih je i pljačka banke odvela na groblje, sve skupa. 

Čitav jug Sjedinjenih Država čuo je za ozloglašenu bandu braće Dalton, pedeset okruga sa oružanim snagama čekali su ih na nišanu, a oni su morali tim pre da pobegnu negde severnije gde će pronaći malo mira i više nebranjenih objekata za čuvanje novca i pljačkanje. Tako su dospeli u Coffeyville, Kanzas (Viskigrad prema prevodu ČK), međutim, sreća im nije baš bila naklonjena. Svi su ih znali, svuda su bili plakati sa njihovim imenima, a na putu im se isprečio niko drugi do Talični Tom. 

Ta pljačka banke, u Viskigradu sve ih je odvela u smrt, iako su prema istorijskim činjenicama u pljački 1892. godine (05. oktobra) dvojica braće poginula (Bob i Gret), sa još dva člana bande, a Emet Dalton je odsližio 14 godina zatvora i na kraju pušten, ipak su u stripu svi poginuli. Međutim, u kasnijim pričama o Taličnom Tomu ispostavilo se da je Emet preživeo i dobio sina koji je nasledio banditski um svojih rođaka.

Naime, epizoda “Odmetnici”, kao deo integralne knjige “Talični Tom protiv Peta Pokera” objavljena je prvi put 1954. godine.

Braća Dalton su kroz kasnije filmove i crtane serije postali veoma popularni, ali u svom prvom pojavljivanju nisu imali puno sreće, brzo su završili karijeru, ali su svakako ostavili traga i postali velika inspiracija autorima. Nakon njih, put istorijskim ličnostima u serijal “Talični Toma” bio je dobro utaban i mogli smo videti mnoge legende i lupeže Divljeg zapada koji su zaista postojali.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x