Kada se Stvorenje iz močvare pojavilo na našim prostorima?

0

Stvorenje iz močvare (Swamp Thing) je jedan od najpopularnijih serijala DC Comics izdavačke kuće kojeg su stvorili scenarista Len Vin i legenda horora, crtač Berni Rajtson 1971. godine.

stvorenje stripblog

Priča se odvija oko Aleka Holanda, naučnika koji sa svojom devojkom Lindom radi na bio-obnavljajućoj formuli. Kako to već biva, za njegovu forumulu su bili zainteresovani kriminalci koji su se, nakon Holandovog odbijanja saradnje odlučili dići naučnikovu laboratoriju u vazduh. Holandova devojka gine, a Alek postaje mutant, čovek prekriven mahovinom i zelenilom. Sam scenarista je odmah na početku serijala postavio veoma jasno karakter svog lika i ono što on jeste. Vin je govorio kako je Swamp Thing biljka koja je preuzela obličje čoveka. Novonastali oblik života i dalje veruje da je i dalje Alek Holand i vezuje se za svoj ljudski identitet. Tugovanje zbog Linde, ljutnja zbog nedovršene formule i nada da će ako uspe da završi formulu povratiti svoj ljudski oblik, kao da ga koče na putu da otkrije sopstvenu dubinu. 

Pročitajte: Najveći izdavački poduhvati srpskih, strip izdavača – drugi deo!

stvorenje stripblog

Lik je možda i najveću popularnost dostigao tokom originalne serije Vin – Rajtson iz 1970-ih i sredinom kasnih 1980-ih tokom veoma hvaljene serije pod vođstvom Alana Mura, Stivena Biseta i Džona Totlebena. Stvorenje iz močvare je takođe postao jedan od glavnih likova tima superheroja Lige pravde. 

Ovaj neverovatni junak zavređuje pažnju i danas, naročito od kada je izdavačka kuća Darkwood objavila svih pet integralnih knjiga sage o Stvorenju iz močvare. Međutim, nisu dvehiljadite godine one kada se Stvorenje pojavilo kod nas. Ono je došlo mnogo ranije još 1980-ih godina u kolažnom strip izdanju Dečjih novina – EKS almanah. 

stvorenje stripblog

20. januara 1981. godine strip premijeru u Jugoslaviji doživelo je Stvorenje iz močvare, u 258. broju EKS almanaha – Čudovište iz močvare: “Rađanje iz tame” (Bernie Wrightson, Swamp Thing #1 “Dark Genesis” (DC, 1972)).

Nastavak priče je odmah objavljen u sledećem broju i još nekoliko brojeva EKS almanaha je donosilo priče o Stvorenju iz močvare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x