Najveći izdavački poduhvati srpskih, strip izdavača – drugi deo!

0

Domaći izdavači su imali različite izdavačke poduhvate, mnogi od njih su doživeli svoj kraj, ali neki serijali i kolekcije se nikada nisu završili i priveli kraju.

izdavača stripblog

Kada smo pisali prvi tekst o najvećim izdavačkim poduhvatima domaćih izdavača oslonili smo se samo na završene strip serijale ili na velike edicije koje donose veoma kvalitetne priče stripske umetnosti. 

Pročitajte: Najveći izdavački poduhvati srpskih, strip izdavača – prvi deo!

U okviru druge liste izdavačkih poduhvata nastavićemo u tom smeru i navešćemo nekoliko serijala i edicija koje predstavljaju zaista velike izdavačke poduhvate domaćih izdavača.

Vekovnici

vekovnici integral stripblog

Radi se o avanturističkom strip serijalu koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka. Radnja je smeštena u period s kraja 18. veka, a ova dva junaka se susreću sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavci i todorci. Pored ovih bića, tu su i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić ali i likovi iz književnosti: Doktor Faust, D´Artanjan iz Tri Musketara, Frankeštajn uz mnoge druge slične. Strip je stvorio Marko Stojanović, scenarista iz Leskovca, a najveća specifičnost ovog serijala je to da Stojanović uspeva da okupi za svaki broj plejadu umetnika sa balkana da crtaju table za jednu knjigu. 

Da podsetimo, prva knjiga serijala „Vekovnici“ izašla je 2007.godine u 4 broja Politikinog zabavnika. Serijal je prvo izdavao System Comics, zatim je to postalo izdanje pomognuto kućom Darkwood i Gradom Leskovcem, a sada je to samostalno, autorsko izdanje, a nedavno je dobilo i svoj prvi integral u kojem se nalazi prva i druga (proširena) epizoda.

Stvorenje iz močvare

Alek Holand sa svojom izabranicom Lindom radi na bio-obnavljajućoj formuli. Tu se pojavljuju kriminalci koji zahtevaju od njega formulu, te mu u laboratoriju postavljaju bombu kada ih Alek odbije. Linda gine u toj eksploziji, dok Alek postaje neljudsko biće, prekriveno mahovinom i zelenilom. Vin postavlja prirodu ovog stvorenja već u drugoj epizodu naglašavajući vrlo eksplicitno da je on biljka koja je zauzela ljudski oblik. Njegovo Stvorenje iz močvare veruje da je i dalje Alek Holand i vezuje se za svoj ljudski identitet. Tugovanje zbog Linde, ljutnja zbog nedovršene formule i nada da će ako uspe da završi formulu povratiti svoj ljudski oblik, kao da ga koče na putu da otkrije sopstvenu dubinu. 

U američkom izdanju Roots of the Swamp Thing, a u domaćem izdanju Dakrwooda Stvorenje iz močvare – Knjiga 1, sakupljeno je prvih 13 epizoda Stvorenja iz močvare koje je napisao kreator lika Len Vin, dok ih je ilustrovao uglavnom Berni Rajtson. Scenario je kasnije pisao Alan Mur. Darkwood je izdao svih pet knjiga “Stvorenja iz močvare“.

Zlatno doba

mika mis stripblog

Edicija izdavačke kuće Komiko “Zlatno doba” objavljuje stripove domaćih autora iz zlatnog doba jugoslovenskog stripa, stripa od pre Drugog svetskog rata, tačnije iz Kraljevine Jugoslavije. Stripovi se objavljuju u knjižicama pretežno A5 formata, na masnom papiru i mekih korica, a samo izdanje je heftano. Stripovi su različi, objavljuje se Lobačev, Žika Strip u mnogi drugi umetnici tog doba, a sama edicija je više nego vredna poštovanja i sakupljanja. Edicija ima pre svega veliku kolekcionarsku vrednost jer ove stripove možemo naći ili na internetu da se prodaju retko i to najčešće loše očuvani iz starih novina i magaizna u kojima su izlazili ili u nekoj od biblioteka koje imaju širi fond izdanja. Najveća poslastica ovog serijala jeste spceijal, knjiga “Doživljaji Mike Miša” autora Kovačevića, Šenšina, Ž. S. i Lazića, urađena sa mekim povezom i lepljenom riknom.

Flaš Gordon

Čarobna knjiga je izdala pet knjiga Flaša Gordona u originalnom koloritu sa pratećim stripom Džim iz džungle. Neverovatna umetnost Aleksa Rejmonda dobila je fenomenalno albumsko izdanje, velikog formata sa tvrdim koricama i svakako ove knjige predstavljaju veoma važan deo svačije kolekcije. Četiri godine pre pojavljivanja superheroja nastao je Flaš Gordon strip koji na poseban način predstavlja dokument o tome kako su ljudi tridesetih godina dvadesetog veka zamišljali budućnost, moderno doba, tehnologije i sveopšti napredak sveta.

Akira

izdavača stripblog

Prvi broj Akire u crno beloj verziji objavila je redakcija Stripoteke maja 2002. godine. Prevod stripa radio je Petar Mudri, a likovnu obradu naslovnih stranica naš čuveni crtač Branislav Kerac. Strip je objavljen ceo u 40 sveski.

-U vašim rukama je prva sveska naučnofantastičnog serijala “Akira” slavnog japanskog autora Katsuhira Otoma. Time je i formalno započet proces upoznavanja japanske produkcije stripa, u čemu je ovdašnja čitalačka publika bila uskraćena tokom devedesetih godina prošlog veka. Pokušavajući da bar delimično ispravi ovu nepravdu, redakcija Stripoteke je odlučila da vam ponudi upravo najznačajniji serijal, koji je praktično prokrčio put kojim su japanske mange za veoma kratko vreme osvojile čitav svet, naveo je glavni i odgovorni urednik Slavko Draginčić u svom uvodniku prve sveske “Akire” na srpskom jeziku. 

Akira, dečak kao i mnogi koje je japanska vojska uzela za ispitivanja i pravljenje eksperimenta, najdalje je stigao u svom razvoju i tako zbog velike opasnoti od moći koju je stekao biva zamrznut. Priču oko njega vodi grupa mladih rokera, motorista koje pronalazimo u Novom Tokiju 38 godina nakon Trećeg Svetskog rata.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x