Porodično stablo Paje Patka: Ko je sestra Paje Patka?

0

Svi mi koji smo detinjstvo proveli uz Mikija, Paju i Šilju smo se barem jednom zapitali kako to da niti jedan od sijaset glavnih likova nije roditelj, a uglavnom su svi u nekom srodstvu.

sestra paje patka stripblog

Naravno, ako ne računamo da je Šilja u crtaćima iz 1950-tih bio otac crvenokosom nevaspitanom detetu i ako ne računamo crtanu seriju “Goof troop” (kod nas prevedeno kao “Šiljina ekipa”) gde saznajemo da se njegov sin zove Maks i da je Šilja – udovac! No, to je priča za neku drugu priliku, ali sada ćemo se skoncentrisati na porodicu Patak.

Većini odraslih čitalaca je najomiljeniji lik Paja Patak zbog toga što je sličan “običnom” čoveku: lenj, baš i ne voli svoje radno mesto zbog čega menja poslove, prznica, naljuti se za sitnicu, stvari mu ne idu baš od ruke i često ga prati baksuz (zanemarićemo psihičku nestabilnost) – što je u kontrastu sa Mikijem kog večito prati sreća. Slična je situacija i sa ostatkom familije Patak i njihovim prijateljima. Likovi su se toliko razvili po karakteru da i tu lako možemo pronaći sebe ili neke koje poznajemo. Čisto zbog testa, nabrojaću osnovne osobine nekih likova, a vi ćete se sigurno setiti da poznajete bar jednog: škrticu, ljubitelja neke nauke, pronalazača (ili nekog ko je izmislio neku sitnicu da bi sebi olakšao posao), dobru baku sa sela, smotanka, damu, srećkovića, specijalistu za sve i svašta…

Pročitajte: Kako je izgledao Šilja kada se prvi put pojavio u Mikijevim crtaćima?

Vratimo se na pitanje iz prvog pasusa: svi su u srodstvu, ali niko nije roditelj. U januaru 1992-ge godine, američki crtač Don Rosa (1951) je sastavio porodično stablo familije Patak. U moru sličnih pokušaja da se utvrdi ko je kome rod, a ko “pomoz’ Bog”, stablo Don Rose se smatra najpreciznijim jer se oslanjao na priče Karla Barksa (1901-2000), najpoznatijeg Diznijevog autora koji je u te iste priče ubacivao i gomile rođaka i prijatelja. Prema tom porodičnom stablu saznajemo da Paji Baja dođe ujak, a ne stric kako povremeno nalazimo u nekim prevodima. Gusan Guta baka Kati nije samo pomoćnik već i unuk (nije mu baš rođena baka, ali Paji, Praji i Caji jeste). Staje Patka čak ni nema, već je on iz Patine familije koja je isto tako kompleksna. Takođe saznajemo i da Baji baka Kata nije sestra već da nisu ni u srodstvu. Da budem… akhm, precizniji: majka njegovog zeta jer se njegova rođena sestra udala za baka Katinog sina. Uostalom, pogledajte sliku.

sestra paje patka stripblog

Ako pogledamo najmlađu generaciju porodice Patak: Raju, Vlaju i Gaju, vidimo da im je Paja stvarno ujak, ali i njihove roditelje. Tu dolazimo do mračnijeg dela ovih dečjih priča. Oni se prvi put pojavljuju u stripu “Pajini rođaci” (1937) gde ih majka Dela šalje kod Paje da ih pripazi dok im je otac u bolnici jer mu je eksplodirala ogromna petarda ispod stolice.

Ime oca se ne spominje, a prema Don Rosinom porodičnom stablu vidimo da mu ne vidimo ni ime niti kako izgleda! Postoji nekoliko portreta koje je Don Rosa nacrtao za obožavaoce (slika desno), ali se uzimaju kao glavniopis lika. Jedino se zna o njemu da ima “flattop” frizuru (kod nas se to zove “kocka”) koju je imao i američki predsednik Džon Kenedi. Takvu frizuru su nosili i američki vojnici tokom Drugog svetskog rata, pa se čak pojavila i teorija da je poginuo u tom ratu! Isto tako se pretpostavlja da se zove (ili zvao) Džejms ili Džejmi, ali nisam našao nikakve podatke da bih to potvrdio.

sestra paje patka stripblog

Sad dolazimo do glavne junakinje ove priče. Za razliku od njenog supruga, o njoj se zna puno više, prvenstveno jer se u početku nije ni pojavljivala i jedva da se i pominjala, da bi se odjednom vratila i zasijala kao jedna od glavnih junakinja. U početku je bila prikazana kao plavuša, majka troje dece; da bi kasnije, u jednom stripu za Pajin 80-ti rođendan (objavljen 2014. i koji je jako teško naći), bila predstavljena kao avanturista čelične volje i prva žena koja je sama preletela Atlantik. Prema prvobitnom porodičnom stablu koje je sastavio Karl Barks, zvala se Telma, a u crtaću gde se prvi put pojavljuju Pajini sestrići, u pismu se vidi samo njen potpis kao “Dambela”. Kasnije, Don Rosa ju je nazvao Dela, “Telma” je potpuno ignorisano”, a “Dambela” je objašnjeno kao nadimak koji joj je Paja dao još dok su bili deca. Sestrići su u početku prikazani kao strašno bezobrazni. U dva navrata ih je Dela slala kod Paje, da bi potom nestala iz stripova i crtaća, ali su se oni primirili kad su učlanjeni u “Mlade izviđače”.

sestra paje patka stripblog

Kao što sam rekao, ona je u stripu “Porodične veze” (“Family ties”) predstavljena kao prva žena koja je sama preletela Atlantik, dok je to u stvarnosti učinila Amelija Erhart 1932. godine, a taj strip je objavljen 2014. godine. Kasnije je postala test-pilot za raketu, ali je ona završila u svemiru da bi samo jednom uspela da se približi Zemlji. Priča se nastavlja tamo gde je stala i u crtanoj seriji “Pačje priče”.

sestra paje patka stripblog

U “Pačjim pričama”, dela je i dalje avanturista, jaka žena i dosta blažeg karaktera od njenog brata blizanca. Nosi avijatičarsku kapu i jaknu, sada nije više “žuta” već blajhana plavuša i ima veštačku nogu. Zašto veštačku nogu??? U prvim epizodama se samo spominjala i pojavljivala na porodičnim slikama kako bi se u početku serije stvorio osećaj misterije. U epizodi u kojoj se zvanično vraća na Zemlju, njena raketa se srušila na Mesec i jedan deo joj je pao na nogu. Kasnije je sama sebi napravila protezu i ponovo sasvim sama osposobila raketu. Razlog za ovaj događaj je da Dela bude pozitivan uzor deci kojoj su amputirani ruka ili noga, kao i deci sa smetnjama. Producent je sa time želeo da pokaže da je njena povreda i amputacija nisu promenili i da ona nastavlja život po starom bez obzira na nedostatak. To je dokazano i njenom uzrečicom: “Ništa ne može zaustaviti Delu Patak!”

sestra paje patka stripblog

U daljim epizodama saznajemo da iako je na prvi pogled mirnijeg karaktera nego Paja, ume i ona da se razbesni na isti način kao i on. U početku je imala teškoće da se veže sa sinovima jer uopšte nije imala iskustva kao majka, pa je pokušala da se predstavi kao “kul mama”. Kasnije se dobro razvila u ulozi majke, što je psihološki sasvim lepo organizovano i prikazano.

Iako je (zasad) nema u stripovima, Dela Patak je sjajno primljena kod mlađe i starije publike koja je dosta oštra po pitanju ubacivanja novih likova. Setimo se samo iritirajućeg Žvaje, ekološki svesnog vanzemaljca koji pravi razne stvari od žvakaćih guma i koji je maltene pao “s neba pa u rebra” (tako je i završio). Tu je i, prema Rosinom porodičnom stablu, Prajin rođeni brat Abner Whitewater Duck (u jednom “Mikijevom zabavniku” preveden kao “Ćuban Patak”) koji se pojavljivao u nekoliko stripova, ali ipak nije postao stalan lik. Takođe je tu i Patina rođena sestra, a majka Nate, Late i Zlate kojoj se pretpostavlja da se zove Rosa ili Frederika (skraćeno – Fred). Za razliku od njenih ćerki, njena uloga se zadržala samo na spominjanju i u jednom kadru stripa “The birthday booby trap” se pojavljuje patka smeđe kovrdžave koje za koju fanovi nagađaju da je to upravo Patina sestra.

U svakom slučaju, Delin lik se jako dobro razvio i publika ju je odlično primila, pa se nadamo da ćemo je i ubuduće viđati. Nadam se, i u stripovima kad jednog lepog dana ponovo počne da se objavljuje “Mikijev zabavnik” ili “Mikijev almanah” (koji sam jako voleo) ili nešto treće…

Nemanja Marić

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

Izvori:

Don Rosa – https://scrooge-mcduck.fandom.com/wiki/Don_Rosa

Porodično stablo – https://scrooge-mcduck.fandom.com/wiki/Don_Rosa%27s_Duck_Family_Tree

Raja, Vlaja i Gaja – https://en.wikipedia.org/wiki/Huey,_Dewey,_and_Louie i https://scrooge-mcduck.fandom.com/wiki/Huey,_Dewey_and_Louie_Duck

Rajin, Vlajin i Gajin otac – https://scrooge-mcduck.fandom.com/wiki/Mr_Duck_(Huey,_Dewey_and_Louie%27s_father)

Dela Patak – https://scrooge-mcduck.fandom.com/wiki/Della_Duck i https://en.wikipedia.org/wiki/Della_Duck

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x