“Vekovnici Integral”: “Rekvijem” ponovo svira, a “Pasji život” ponovo laje za publiku!

1

Vekovnici konačno imaju izdanje kakvo zaslužuju! Ovo ne znači da su prethodna izdanja manje vredna, ali jedan domaći strip kada dobije integralno izdanje, tvrdih korica i na kvalitetnoj hartiji, to predstavlja svojevrsan čitalački praznik.

Prva dva broja Vekovnika – “Rekvijem” i “Pasji život” (druga priča je dopunjena, i ta dopuna predstavlja ekskluzivu samog izdanja) nalaze se u ovom samostalnom autorskom izdanju Marka Stojanovića, izdatom ove godine. Knjiga pored tvrdog poveza, boje i albumskog formata ima i 134 stranice. U konkretnom izdanju imamo radove crtača: Aleksandar Sotirovski, Borivoje Grbić, Dejan Nenadov, Denis Dupanović, Marko Nikolić, Radomir Izgarević, Tihomir Čelanović i Vladimir Aleksić. Naslovnicu su radili Dalibor Talajić i Velibor Stanojević.

Kada govorimo o ovom ostvarenju moramo reći da stvarati strip u srpskim uslovima nije baš jednostavna stvar. Veliki broj scenarista i crtača svakodnevno radi ali njihova dela realtivno teško dolaze do šire publike.

Pročitajte: “Vekovnici – Baron i teror”: Ko je veći lažov Kraljević ili Baron?

Mnogo je razloga koji utiču na to ali mora se priznati da je rešenje koje je našao Marko Stojanović više nego kreativno i efikasno.

Kako bi uspeo da pokrene i kasnije održi danas kultnu strip seriju Vekovnici Marko Stojanović je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača. Ideja je bila da zbog nedostatka finasijskih sredstava svi oni daju svoj mali, a pokazaće se, ogroman doprinos u stvaranju serijala. Tako su mnogi crtači, umesto da budu stalno angažovani na radu svakog od 10 do sada objavljenih albuma dali svoj doprinos sa po nekoliko tabli koje su uradili besplatno.  Tako se kao crtači u ovom serijalu pojavljuje blizu sto umetnika iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Mnogi od domaćih autora su svoj profesionalni angažman našli u evropskim prestonicama stripa, Francuskoj i Italiji ali su prihvatili da „pro bono“ podrže ovaj veliki poduhvat.

vekovnici integral stripblog

Da podsetimo, prva knjiga serijala „Vekovnici“ izašla je 2007.godine u 4 broja Politikinog zabavnika.

Radi se o avanturističkom strip serijalu koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka. Radnja je smeštena u period s kraja 18. veka, a ova dva junaka se susreću sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavci i todorci. Pored ovih bića, tu su i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić ali i likovi iz književnosti: Doktor Faust, D´Artanjan iz Tri Musketara, Frankeštajn uz mnoge druge slične.

KUPITE “VEKOVNICI – BARON I TEROR”: OVDE

Stripovi iz serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“ osvojili tridesetak nagrada na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesue. Nedeljnik „Nin” je „Vekovnike“ proglasio za najvažnije dešavanje u srpskom stripu u 2012. godini.

Danas Vekovnici imaju jedanaest albuma i predstavljaju projekat na kojem se praktično održava srpska strip scena živom.

2019. godine objavljena je nova, crno bela verzija prve epizode Vekovnika i to na rumunskom jeziku. Ovu verziju kao crtač potpisuje pre svega Marko Nikolić, ali ne sme se zaboraviti i doprinos Dejana Nenadova sa nekoliko tabli.

Marko Stojanović, čovek koji je okupio sve ove autore kako bi napravio jedno kapitalno izdanje je naš poznati strip scenarista. Njegovi najpoznatiji radovi su serijali “Vekovnici”, “Beskrvni” i album “Do pakla i nazad”, a svoje priče je objavljivao i za francuske izdavače. Najveće delo za strano tržište mu je “Krvavi krst” objavljen u izdavačkoj kući Delkur.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ian
Ian
3 years ago

Ovaj Marko misli da je popio svu inteligenciju i mudrost sveta, ja nisam video coveka vise zaljubljenog u sebe od njega! Vekovnici su djubre nemojte da bacate pare.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x