“Linije fronta – Prva knjiga”: Krvava realnost Velikog rata!

0

“Sve užase Prvog svetskog rata već dobro znamo, naši dedovi i pradedovi su to osetili na svojoj koži, a nama junačkim pričama preneli taj, slobodarski duh.

linije fronta stripblog

“Linije fronta – Prva knjiga” grupe autora u izdanju System Comicsa i Francuskog instituta

Francuski institut i izdavačka kuća System Comics su 2014. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, pokrenuli su seriju albuma “Linije fronta” kako bi obeležili stogodišnjicu Prvog svetskog rata. Albumi su realizovani u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice prvog svetskog rata (Srbija) i Misije za obeležavanja stogodišnjice prvog svetskog rata (Francuska).

Pročitajte: Do Pakla i nazad: Zapis – Spomenik junačkim dedovima i bogatstvu srpskog jezika

Veliki rat je bila prva katastrofa izazvana ljudskom rukom u koju je bio umešan gotovo čitav svet. Posledice Velikog rata su bile neverovatne. Pedeset meseci ratovanja, oko sedamdeset miliona mobilisanih vojnika, dvadeset miliona ranjenih i deset miliona poginulih širom sveta, različitih naroda i nacija. Srbija i Francuska su bile zemlje sa najvećim, procentualnim, gubicima od svih umešanih strana. Njihovo savezništvo je ovom serijom stripova, u kojem su kreatori serijala, ali i autori nastojali današnjoj omladini predstaviti sve užase ovog ogromnog sukoba. 

U prvoj knjizi “Linije fronata”, objavljeno je deset priča – “Braća po oružju” (Olivije Dobrmel Dobs i Dragan Paunović), “Tain” (Nenad Pejčić i Igor Krstić), “Milovanov povratak” (Rodolfo i Zoran Janjetov), “Krfski dnevnik (Filip Banković i Ivan Stojković), “Hajdemo, deco otadžbine” (Mirjana Mišlov i Aleksandar Zograf), “Anđeo Čuvar” (Bruno Falba i Aleksa Gajić), “Heroj” (Miloš Petrik i Ana Milojković), “Odiseja podmornice Kiri” (Filip Zitka i Darko Perović), “Flora” (Milenko Mišić, Milan Drča i David Širkovski) i “Ni na nebu ni na zemlji” (Dragana Stojiljković, Dražen Kovačević i Toni Anastasovski). Važno je napomenuti da su i veoma predani prevodioci ovog izdana bili Žan-Iv Noel i Branislav Glumac.

linije fronta stripblog

Izdanje nam donsi veoma mnogo priča, što srpskih, što francuskih. Mnogo sudbina, poznatih istorijskih ličnosti i junaka, mnogo stradanja i nesreće, svake moguće realnosti i pogibje. Priče prelaze od suštog realizma junaka, herojskih priča, to razarajućih ljudskih sudbina punih porodičnih emocija koje ostavljaju zamišljenim i one čitaoce sa najtvrđim srcem. Crteži se od realističnih smenjuju u blago karikaturalne do totalno avangardne poput Zografovog rada koji opisuje sudbinu francuskih vojnika uništenog lica koji nisu dobili status ratnog invalida.

Važno je napomenuti da je uvodnik, koji je u kratkim crtama opisao uzrok i tok rata radio Žan Pjer Verne scenarista stripa “Prokleti rat!” Žaka Tardija objavljenog u izdanju Darkwooda. 

Ovim stripom, u kvalitetnom omotu sa 56 kolornih strana A4 formata i tvrdog poveza, istorija je ispisana u slikama i kadrovima koji lede krv u žilama. Svakako je svojom čvrstom podlogo u povesti Velikog rata taj događaj približen mlađoj publici, a veliki tiraž od 2.000 primeraka ostavlja nadu da su knjige došle i do klinaca, a ne samo stripskih kolekcionara. A ono što je najbolje u ovoj knjizi je to, da je sve prikazano beskompromisno, nema ublaženih scena niti bilo čega što će umanjiti snažan utisak. Sve je krvavo realno.

“Linije fronta – Prva knjiga” je delo dostojnog žrtava Prvog svetskog rata.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x